Online cursus afvallen 2: Realistische doelen stellen en omgaan met tegenslagen

Week 1: Creëer een positieve en doelgerichte mindset

Hulp nodig? Klik hier

Welkom bij les 2 van de cursus afvallen van LeefstijlBeter

Gedurende 52 weken ontvang je elke maandag, woensdag en vrijdag een e-mail met een link naar de cursus Afvallen zonder dieet. Je komt dan terecht op een pagina als deze met theorie en enkele praktijkopdrachten.

Zelfstandig of met persoonlijke begeleiding

Je kunt de cursus geheel zelfstandig doen, maar het kan heel verstandig zijn om je persoonlijk te laten begeleiden. Op momenten dat je moeite hebt met doorzetten of wanneer je tegen lastige kwesties oploopt, kan het heel prettig (of misschien wel cruciaal) zijn als je daar met een professional over kunt praten. Op deze manier is het veel waarschijnlijker dat je de hele cursus afrondt en je doelen behaalt. Als je de factuur voor de eerste maand van de cursus hebt betaald, heb je recht op een gratis kennismaking van een half uur met Fawzia Klinkhamer, Life coach bij LeefstijlBeter. Fawzia kan je vertellen hoe de begeleiding eruit gaat zien en of deze kan worden vergoed door je zorgverzekering. Als je aanvullend bent verzekerd is dat vaak het geval.

Elke maandag, woensdag en vrijdag een nieuwe les

Dit is de tweede les van de cursus Afvallen zonder dieet. Je ontvangt deze les op woensdag. Het schema voor verzending van e-mails ziet er zo uit:

 • Op woensdag (vandaag) ontvang je les 2;
 • Vrijdag ontvang je les 3;
 • en vervolgens elke maandag, woensdag en vrijdag een nieuwe les.

Praktijkgerichte cursus

Zorg ervoor dat je dagelijks met de cursus bezig bent en alle tips en adviezen in de praktijk brengt. Door de cursus ben je in staat om je leven te veranderen en dat kun je alleen maar doen door je gedrag te veranderen. Alleen zo kun je afvallen en op je ideale gewicht blijven. Als je consequent en enthousiast met de cursus aan de slag gaat zal het je veel brengen. Je zult er dan ook zeker geen spijt van krijgen dat je je hebt ingeschreven.

Deze eerste week heeft als thema: Creëer een positieve en doelgerichte mindset, en bestaat uit deze 3 lessen:

 • Les 1. Het belang van een positieve mindset
 • Les 2. Realistische doelen stellen en omgaan met tegenslagen (deze les)
 • Les 3. Zelfcompassie en een ondersteunend netwerk opbouwen

Heb je vragen of wil je reageren, dan kun je mij te allen tijde persoonlijk mailen: info@leefstijlbeter.nl.

Ik help je graag bij jouw goede voornemen om af te vallen en een lichter en gezonder leven te leiden. En mijn collega Fawzia staat te popelen om je persoonlijk te begeleiden via zoom (videobellen). Ga hieronder verder met les 2. Heel veel succes en plezier gewenst!

Harrie Kolsteeg
Psycholoog en oprichter LeefstijlBeter

 • Vervolg je cursus met les 2 Realistische doelen stellen en omgaan met tegenslagen

Les 2. Realistische doelen stellen en omgaan met tegenslagen

Welkom bij de tweede les van de online cursus afvallen. Het stellen van doelen is een cruciale stap op weg naar succes, niet alleen als je wilt afvallen, maar in elk aspect van je leven. Vandaag leer je effectieve, haalbare doelen te stellen die je zullen motiveren om af te vallen.

Hoe gemotiveerd je ook bent, je zult onvermijdelijk te maken krijgen met tegenslag. Het is aan jou hoe je daarmee omgaat; dat bepaalt je uiteindelijke succes. We geven je op voorhand handige tools waarmee je de veerkracht kunt opbouwen om straks elke uitdaging aan te gaan.

SMART-doelen

Een doel zonder plan is slechts een wens. Daarom introduceren we het concept van SMART-doelen. Dat zijn doelen die: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Door je doelen SMART te maken, maak je ze helder en haalbaar.

 • Specifiek: Wees duidelijk over wat je wilt bereiken. Een vaag doel leidt tot vage resultaten.
 • Meetbaar: Zorg ervoor dat je je voortgang kunt meten. Dit helpt om gemotiveerd te blijven en te weten wanneer je je doel hebt bereikt.
 • Acceptabel: Je doel moet belangrijk en waardevol zijn voor jou.
 • Realistisch: Kies een doel dat uitdagend is, maar binnen je mogelijkheden ligt.
 • Tijdgebonden: Stel een deadline om jezelf een duidelijk tijdsbestek te geven.

Het proces van doelen stellen

 • 1. Reflectie: Denk na over wat je echt wilt bereiken en waarom. Het ‘waarom’ achter je doel is je motivatie.
 • 2. Specificatie: Gebruik het SMART-raamwerk om je doel te definiëren. Schrijf het op.
 • 3. Planning: Breek je hoofddoel op in kleinere, beheersbare stappen.
 • 4. Actie: Onderneem actie. Elke kleine stap vooruit is een overwinning.
 • 5. Evaluatie: Beoordeel regelmatig je voortgang en pas zo nodig je strategie aan.

Oefeningen

 • Doelstelling werkblad

Vul een werkblad in dat je door het proces van het stellen van een SMART-doel leidt. Identificeer je doel, geef aan waarom het belangrijk voor je is, hoe je het zult meten en omschrijf de stappen die je zult nemen om het te bereiken.

 • Visualisatie

Neem de tijd om voor jezelf te visualiseren wanneer je je doel hebt bereikt. Dus stel je nu voor dat je je doel hebt bereikt. Hoe voel je je nu? Wat zijn de voordelen die je ervaart?

Reflectie en actie

 • Kies één klein doel om deze week te bereiken dat bijdraagt aan je grotere doel. Het kan iets simpels zijn, zoals elke dag water drinken of een korte wandeling maken. Noteer je voortgang en reflecteer op het einde van de week.
 • Reflecteer op een doel dat je in het verleden niet hebt bereikt. Wat kun je leren van die ervaring om deze keer succesvoller te zijn?

De onvermijdelijkheid van tegenslagen

Tegenslagen zijn een natuurlijk onderdeel van het menselijk bestaan. Of het nu gaat om een gewichtstoename, een misstap in je voedingsplan of een dag overslaan van je workout, het is belangrijk om te erkennen dat niemand perfect is, dus jij ook niet. Deze momenten bieden je juist de kans om te leren en te groeien.

Veerkracht

Veerkracht is het vermogen om terug te stuiteren na tegenslagen. Veerkracht is de kracht om na een val weer op te staan. Veerkrachtige mensen zien tegenslagen als tijdelijk, specifiek voor de situatie en als kansen voor groei. Veerkracht is iets dat je kunt oefenen en verwerven. Verderop in de cursus gaan we er uitgebreid op in. Hieronder delen we alvast enkele tools voor het omgaan met tegenslagen.

Strategieën voor het omgaan met tegenslagen

 • 1. Herkennen en accepteren: Erken je gevoelens zonder oordeel. Acceptatie is de eerste stap naar vooruitgang.
 • 2. Reflecteer en leer: Wat kan deze ervaring je leren? Elke tegenslag bevat waardevolle lessen over wat werkt en wat niet.
 • 3. Pas aan en ga verder: Gebruik wat je hebt geleerd om je aanpak aan te passen. Misschien moet je je doelen herzien of nieuwe strategieën ontwikkelen.
 • 4. Zoek ondersteuning: Je hoeft het niet alleen te doen. Vrienden, familie, of een steungroep kunnen je perspectief bieden en je aanmoedigen om door te gaan.
 • 5. Vier elke vooruitgang: Herken en vier elke stap vooruit, hoe klein ook. Vooruitgang is niet altijd lineair, maar elke stap in de juiste richting telt.

Oefeningen

 • Veerkracht dagboek

Begin een dagboek waarin je reflecteert op dagelijkse of wekelijkse tegenslagen en wat je ervan hebt geleerd. Noteer ook hoe je deze hebt overwonnen of wat je volgende keer anders zou doen.

 • Veerkracht visualisatie

Besteed tijd aan het visualiseren van jezelf als een veerkrachtig persoon die tegenslagen overwint. Zie jezelf terugveren na een uitdaging, sterker en wijzer.

Reflectie en actie

 • Denk na over een recente tegenslag tijdens je pogingen om af te vallen. Hoe heb je gereageerd? Wat leerde het je? En hoe zou je in de toekomst anders kunnen reageren?
 • Stel een plan op voor de volgende keer dat je geconfronteerd wordt met een uitdaging. Hoe kun je de geleerde lessen toepassen om veerkrachtiger te reageren?

Ten slotte

Het stellen van doelen is meer dan alleen het opschrijven van wat je wilt bereiken. Het is een proces dat je inzicht geeft in je eigen motivaties, uitdagingen en capaciteiten. Door SMART-doelen te stellen, geef je jezelf de beste kans op succes.

Tegenslagen zijn nooit het einde van je poging om af te vallen. Het zijn eerder belangrijke mijlpalen richting succes. Door te leren om te gaan met deze momenten bouw je veerkracht op en versterk je ook je vermogen om elke uitdaging die op je pad komt aan te gaan.

Onthoud: elke stap vooruit, hoe klein ook, is een stap in de richting van een gezonder en gelukkiger jij.

Mocht je vragen hebben of een reactie willen geven, dan kun je mij rechtsreeks bereiken via info@leefstijlbeter.nl.

Hartelijke groet,

Harrie Kolsteeg
Psycholoog en oprichter LeefstijlBeter

 

Naar de cursus-pagina

Heb je vragen, wil je reageren? Neem contact op

We willen graag met je in contact komen om jou maximaal te ondersteunen om je doelen te bereiken, en om onze cursussen te verbeteren. Heb je vragen, wil je reageren, wil je een positieve review geven? Vul het formulier in en je krijgt een persoonlijk bericht. Alvast bedankt!

"*" geeft vereiste velden aan