Online cursus afvallen [1] Creëer een positieve en doelgerichte mindset

Schrijf je in voor de online cursus afvallen

Ontvang les 1 gratis

Creëer een positieve en doelgerichte mindset

Met deze cursus kun je afvallen op een verantwoorde en duurzame manier. Dat betekent dat je bewuster leert om te gaan met voeding en je eetgedrag op een positieve manier gaat beïnvloeden. Dus niet meer automatisch of vanuit emotie van alles in je mond proppen. Maar verstandig omgaan met voeding en je lijf. En dat betekent tevens dat je meer kunt genieten van eten en drinken. Je hoeft niet meer te gaan bewegen of te sporten, maar dat is natuurlijk ook niet verkeerd om te doen. Kijk maar wat voor jou werkt. Hoe ga je je nieuwe leefstijl integreren en verder vormgeven? Dat mag je helemaal zelf bepalen.

Een online cursus afvallen ontwikkeld door een gezondheidspsycholoog

Onze cursus Afvallen door verandering van je mindset, heeft een psychologische insteek. Als je wilt afvallen is het eerst en vooral belangrijk om een andere (of positieve) ‘mindset’ te ontwikkelen. Daarvoor gebruiken we vooral theorieën en methodieken uit de cognitieve gedragstherapie. De online cursus bestaat uit 52 lessen. Je krijgt elke week (op zondag) een nieuwe les toegestuurd, waarmee je de week aan de slag gaat. Zo wordt je een jaar lang begeleid met je goede voornemen om af te vallen. Hieronder vind je alle thema’s die we behandelen in onze online cursus om af te vallen. Bekijk de inhoud van de cursus rustig en besluit daarna of je de cursus wilt proberen.

Inschrijven is simpel, probeer onze online cursus afvallen nu gratis

Vul het formulier aan de onderzijde van deze pagina in en ontvang de eerste les aankomende zondag al. Deze eerste les is gratis, zodat je kunt uitproberen of de afvallen cursus iets voor je is. Wil je na les 1 ook de andere lessen ontvangen, dan hoef je niets te doen. Je ontvangt elke zondag een nieuwe les. Je betaalt slechts 7 euro per week (maandelijks gefactureerd vanaf les 2) en je kunt elk moment weer opzeggen. Als je binnen 2 weken na je aanmelding weer opzegt betaal je helemaal niets.

Mocht je vragen hebben, aarzel dan niet om ons te mailen via: info@leefstijlbeter.nl.

Met vriendelijke groet,

Harrie Kolsteeg
Gezondheidspsycholoog en oprichter LeefstijlBeter

Ontvang les 1 gratis

Welkom bij de LeefstijlBeter online cursus: Afvallen door verandering van je mindset

Gedurende een jaar ontvang je wekelijks een e-mail met een introductie over de les en een link naar de theorie en praktijkopdrachten gericht op de psychologische aspecten van het proces van afvallen.

Waarom duurt de cursus een heel jaar en waarom richten wij ons op de psychologie van het afvallen? Omdat afvallen duurzame gedragsverandering vereist. Het aanleren van nieuw gedrag (of goede gewoonten) en het afleren van bestaande patronen (of slechte gewoonten) vereist tijd. In ieder geval drie maanden, en als je er een jaar mee aan de slag gaat weet je zeker dat je niet meer terugvalt in oude gewoonten.

Daarnaast richten wij ons op psychologie. Wij focussen ons dus op het menselijk gedrag – jouw gedrag – en daarmee op gevoelens en gedachten. Wij geloven dat jij, als mens, alleen echt kunt veranderen als er in jou dingen veranderen. Je kunt wel een dieet gaan volgen, maar als je het niet kunt volhouden val je terug in je oude patronen van te veel en ongezond eten. Voor echte, duurzame verandering is psychologie de beste route. Vandaar dat de cursus die voor je ligt door een psycholoog is gemaakt.

De cursus bestaat uit 52 lessen die zijn gerangschikt in 12 thema’s met een logische opbouw. Wil je maximaal profijt trekken van de cursus (en dus een goede investering doen in jezelf), dan zou je de hele cursus moeten volgen. Je kunt weliswaar eenvoudig op elk moment opzeggen, maar we willen je wel graag stimuleren om het een aantal weken te proberen en te ervaren of de cursus bij je past. Je zult merken dat naarmate de cursus vordert, je er steeds meer baat bij zult hebben. Geef dus niet te snel op. Naarmate je langer bezig bent en steeds meer resultaat gaat zien, zal het steeds leuker worden en waarschijnlijk zul je dan na een jaar met spijt afscheid nemen van de cursus. Want daarna moet je het weer alleen doen. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat je dat gaat lukken.

Deze eerste les krijg je gratis om kennis te maken. Vervolgens krijg je elke zondag een nieuwe les, waarmee je de hele week erna aan de slag kunt. Zorg ervoor dat je dagelijks met de cursus bezig bent en alle tips en adviezen in de praktijk brengt. Door de cursus ben je in staat om je leven te veranderen. Je zult er dan ook zeker geen spijt van krijgen dat je je hebt ingeschreven.

Heb je vragen, dan kun je mij mailen: info@leefstijlbeter.nl.

Ik help je graag bij jouw goede voornemen om af te vallen en een lichter en gezonder leven te leiden. Heel veel succes en plezier gewenst!

Harrie Kolsteeg
Gezondheidspsycholoog en oprichter LeefstijlBeter

Maand 1 | Introductie tot de psychologie van afvallen

✅ Les 1. Creëer een positieve en doelgerichte mindset
Les 2. Omgaan met emoties – Jouw eetgedrag
Les 3. Zelfpraat en motivatie
Les 4. Stressmanagement en gewichtsverlies

 • Hoe ontwikkel ik een effectieve afval-mindset?
 • Wat zijn de meest voorkomende (psychologische) hindernissen bij afvallen?
 • Hoe stel ik realistische en haalbare afvaldoelen?
 • Hoe kan ik mijn motivatie voor afvallen verhogen en behouden?

Dit zijn zo maar wat vragen die we gaan beantwoorden in de komende maand in de cursus ‘Afvallen door verandering van je mindset’.

Onderstaande onderwerpen bieden een mooi overzicht van de verschillende psychologische factoren die een rol spelen bij het afvallen en stellen je in staat om meer begrip en een betere controle te ontwikkelen rondom jouw proces van afvallen. We lopen al deze onderwerpen in de komende vier weken langs.

 • Waarom een positieve en doelgerichte mindset belangrijk is voor succesvol afvallen.
 • We gaan methoden om gewoonten, gedachten en emoties die gewichtsverlies beïnvloeden identificeren en analyseren.
 • We benoemen het belang van het stellen van haalbare en meetbare doelen in jouw proces om af te vallen.
 • We bekijken verschillende strategieën om negatieve gedachtenpatronen en zelfondermijnend gedrag te herkennen en aan te pakken.
 • Je krijgt inzicht in hoe emoties jouw eetgedrag beïnvloeden en we reiken technieken aan om emotie-eten te beheersen.
 • Je gaat begrijpen hoe stress het afvallen kan beïnvloeden en komt te weten welke manieren er zijn om effectief met stress om te gaan.
 • Je krijgt technieken aangereikt om intrinsieke motivatie te vinden en te behouden tijdens het afvallen.
 • Je leert hoe je nieuwe, gezonde gewoonten kunt ontwikkelen en integreren in je dagelijks leven.
 • Je leest over methoden om veerkracht op te bouwen voor de onvermijdelijke uitdagingen en tegenslagen bij het afvallen.
 • Je wordt je bewust van het belang van communicatie en het opbouwen van een ondersteunend netwerk voor jouw poging tot afvallen.
 • Je wordt je ook bewust van het belang van zelfcompassie in jouw proces van afvallen, en je leert hoe je goed (of beter) voor jezelf kunt zorgen.
 • En je leert hoe je mindfulness kunt inzetten om je bewust te worden van je eetgewoonten en het verbeteren van je algehele welzijn.

Dit is een flinke opsomming en zeker deze eerste les zul je flink wat leeswerk hebben, maar besef dat het belangrijk is om een goede fundering te leggen om definitief kilo’s kwijt te raken. We leggen in de eerste maand een basis waarop je verder kunt bouwen. Het is heel belangrijk dat je bent doordrongen van het feit dat je gedachten en je gevoelens een enorme invloed hebben op je gedrag en bepalend zijn of je echt gaat afvallen of niet. Bewustzijn is de eerste (en belangrijkste) stap voor verandering. Daarmee creëer je de juiste mindset. Laten we ervoor gaan!

Les 1: Creëer een Positieve en Doelgerichte Mindset

Inhoud van deze les:

1.1 Ontwikkel een positieve mindset
1.2 Wees gericht op je doel om af te vallen
1.3 Ontwikkel zelfbewustzijn en zelfreflectie
1.4 Ontwikkel veerkracht
1.5 Versterk motivatie en doorzettingsvermogen
1.6 Praktische tips, onze top 10
1.7 Activiteiten voor deze week
1.8 Dagboek

 

1.1 Ontwikkel een positieve mindset

Wat is een positieve mindset en hoe draagt het bij aan jouw succes bij het afvallen?

Een positieve mindset is een manier van denken die zich concentreert op het vinden van het goede in situaties, het behouden van optimisme, en het geloven in je eigen capaciteiten, zelfs tijdens uitdagingen. Het betekent niet het negeren van problemen, maar eerder het kiezen voor een perspectief dat zich richt op mogelijke positieve uitkomsten en oplossingen. Een van de kernaspecten van een positieve mindset is optimisme, een algemene verwachting dat goede dingen zullen gebeuren. Zelfvertrouwen is hierbij ook belangrijk, omdat dat het vertrouwen in je eigen vaardigheden en de overtuiging dat je in staat bent je doelen te bereiken versterkt. Flexibiliteit is belangrijk, net als de bereidheid om te leren en te groeien van (positieve als negatieve) ervaringen.

Ook weerbaarheid is een belangrijk element van een positieve mindset. Positieve zelfspraak (het vervangen van negatieve gedachten door bemoedigende en ondersteunende woorden) en oplossingsgerichtheid dragen ook bij aan een positieve mindset. Ten slotte is het behoud van hoop essentieel. Het geloof dat er altijd mogelijkheden zijn, zelfs in de meest uitdagende situaties. Een positieve mindset cultiveren is niet hetzelfde als altijd gelukkig of tevreden zijn; het is meer een aanpak van hoe je denkt over en reageert op het leven en de uitdagingen die het met zich meebrengt. Met een positieve mindset kun je de wereld aan. Je hoeft dit nu niet allemaal te kunnen. We helpen je in de cursus bij het ontwikkelen ervan.

Hoe helpt een positieve mindset je bij afvallen?

 • Het verhoogt je motivatie en doorzettingsvermogen

Een positieve mindset helpt je te geloven in je eigen capaciteiten om doelen te bereiken, wat essentieel is voor het volhouden van een afvalprogramma. Door je te concentreren op wat je kunt bereiken, in plaats van je te richten op beperkingen of mislukkingen, blijf je gemotiveerd en veerkrachtig.

 • Het vermindert stress en angst

Positief denken helpt stress en angst te verminderen, die beide gewichtstoename kunnen veroorzaken of het moeilijker kunnen maken om af te vallen. Met een positieve mindset ben je beter uitgerust om op een gezonde manier om te gaan met uitdagingen en tegenslagen.

 • Het bevordert gezonde gewoonten

Een positieve instelling moedigt aan tot het maken van gezondere keuzes op het gebied van voeding en lichaamsbeweging. Een positieve houding helpt bij het ontwikkelen en handhaven van een gezonde routine en discipline, wat cruciaal is voor langdurig succes.

 • Het ondersteunt zelfzorg en zelfcompassie

Positief denken stimuleert zelfzorgactiviteiten, wat belangrijk is voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Met een positieve mindset ben je eerder geneigd om jezelf niet te hard te veroordelen bij tegenslagen, wat essentieel is voor emotioneel welzijn.

 • Het creëert een ondersteunende omgeving

Positieve mensen trekken vaak anderen aan die hen ondersteunen en aanmoedigen, wat bijdraagt aan een ondersteunende omgeving voor het bereiken van doelen. Een positieve houding kan ook anderen in je omgeving inspireren, wat een bijkomend voordeel kan zijn in je afvalreis.

 • Het bevordert mentale flexibiliteit

Een positieve mindset maakt je flexibeler en beter in staat om je aan te passen aan veranderingen, wat belangrijk is bij gewichtsverlies en onderhoud. Positief denken moedigt je aan om nieuwe dingen te proberen, zoals verschillende soorten lichaamsbeweging of voeding, wat kan leiden tot effectiever gewichtsbeheer.

 • Samengevat

Een positieve mindset is dus niet alleen een ‘goed gevoel’ benadering, maar een praktisch hulpmiddel dat zowel mentale als fysieke aspecten van afvallen en je algeheel welzijn ondersteunt. Het bevordert een levensstijl die zowel gezonde gewoonten als je emotioneel welzijn ondersteunt. En dat is  cruciaal voor je succes.

Effectieve technieken om negatieve gedachten en attitudes om te zetten in positieve affirmaties en overtuigingen zijn onder andere:

1. Cognitieve herstructurering:

 • Identificeer negatieve gedachten: begin met het herkennen van negatieve gedachten zodra ze opkomen.
 • Daag ze uit: vraag jezelf af of deze gedachten waar en realistisch zijn. Onderzoek het bewijs voor en tegen deze gedachten.
 • Herformuleer gedachten: vervang negatieve gedachten door meer positieve, realistische uitspraken.

2. Gebruik van affirmaties:

 • Creëer positieve verklaringen: formuleer korte, positieve en in de tegenwoordige tijd gestelde zinnen over je doelen of hoe je wilt zijn.
 • Herhaal ze regelmatig: herhaal deze affirmaties dagelijks, bij voorkeur hardop en in de spiegel.

3. Dagboekschrijven:

 • Reflecteer en herschrijf: schrijf je negatieve gedachten op en herschrijf ze vervolgens in een positieve toon.
 • Dankbaarheid journaling: richt je op het opschrijven van dingen waarvoor je dankbaar bent, wat helpt om een positieve mindset te cultiveren.

4. Mindfulness en meditatie:

 • Wees bewust van gedachten: oefen mindfulness om bewust te worden van je huidige gedachten zonder oordeel.
 • Mediteer: gebruik meditatie om een staat van kalmte en positiviteit te bereiken.

5. Visualisatie:

 • Visualiseer succes: stel jezelf voor dat je je doelen bereikt en positieve uitkomsten ervaart.
 • Gebruik positieve beelden: creëer mentale beelden die positieve gevoelens en overtuigingen opwekken.

6. Positieve beïnvloeding:

 • Omring je met positiviteit: breng tijd door met positieve mensen en consumeer positieve media.
 • Zoek inspirerende bronnen: lees boeken, luister naar podcasts of kijk naar video’s die een positieve boodschap uitdragen.

7. Doelgerichte activiteiten:

 • Onderneem actie: richt je op acties die je dichter bij je doelen brengen. Dit kan helpen om een gevoel van competentie en positiviteit op te bouwen.

8. Positieve herformulering:

 • Herformuleer uitdagingen: zie moeilijkheden als kansen om te leren en te groeien in plaats van als onoverkomelijke obstakels.

De meerderheid van deze technieken zullen we regelmatig en afwisselend toepassen in de cursus, waardoor je geleidelijk je denkpatronen kunt veranderen en een meer positieve en veerkrachtige mindset ontwikkelt. Dit helpt niet alleen bij het afvallen, maar verbetert ook je algehele welzijn en levenskwaliteit.

eft therapie

1.2 Wees gericht op je doel om af te vallen

Doelgerichtheid speelt een cruciale rol als je succesvol gewichtsverlies en een gezonde levensstijl nastreeft

We willen graag het belang van doelgerichtheid bij het afvallen benadrukken. Als je de focus op afvallen legt zul je minder snel in de verleiding komen om in de fout te gaan. Het lijkt heel logisch, maar toch kun je snel de focus op het afvallen verliezen.

Doelgerichtheid is om een aantal redenen belangrijk:

 1. Doelgerichtheid geeft een heldere richting aan je inspanningen. Het helpt je te focussen op wat je wilt bereiken, waardoor je minder afgeleid wordt door irrelevante activiteiten of verleidingen.
 2. Het stellen van specifieke doelen kan je motivatie verhogen. Het geeft je iets concreets om naar te streven, wat leidt tot een groter gevoel van betrokkenheid bij je gezondheidsreis.
 3. Doelgerichtheid maakt het mogelijk om je vooruitgang te meten. Dit helpt om je succes te kwantificeren, wat op zijn beurt weer motiverend werkt en je helpt op koers te blijven.
 4. Wanneer je doelgericht bent, kun je beter prioriteiten stellen. Dit betekent dat je je tijd en energie steekt in activiteiten die daadwerkelijk bijdragen aan je gezondheids- en gewichtsverliesdoelen.
 5. Het behalen van gestelde doelen, hoe klein ook, kan je zelfvertrouwen een boost geven. Elke behaalde mijlpaal is een bewijs van je capaciteiten en inzet.

Doelgerichtheid leidt tot effectievere inspanningen

 • Doelgerichtheid helpt je je acties te richten op wat echt telt voor gewichtsverlies en gezond leven. Dit voorkomt verspilling van tijd en energie op minder productieve activiteiten.
 • Doelgerichtheid helpt bij het stellen van realistische en haalbare doelen. Dit vermindert de kans op frustratie en burn-out, die vaak voorkomen bij onrealistische verwachtingen.
 • Door doelgericht te zijn, word je ook flexibeler in je aanpak. Als je merkt dat bepaalde strategieën niet werken, stelt doelgerichtheid je in staat om je plan aan te passen en te verbeteren.
 • Doelgerichtheid helpt je te focussen op de lange termijn, wat essentieel is voor blijvend gewichtsverlies en gezond leven. Het voorkomt de valkuilen van kortetermijndenken en snelle oplossingen.
 • Met duidelijke doelen ben je beter voorbereid om obstakels te overwinnen. Je weet waar je naar streeft, waardoor je vastberadener wordt om uitdagingen te overwinnen die op je pad komen.

Samengevat, doelgerichtheid bij het afvallen en gezond leven gaat niet alleen over het stellen van doelen, maar ook over het creëren van een gestructureerde en doordachte aanpak om die doelen te bereiken. Het helpt je bij het handhaven van je focus, het meten van je vooruitgang, het verhogen van je motivatie en uiteindelijk bij het bereiken van het door jou verlangde gewicht (let op: stel wel realistische doelen) en je welzijn.

Effectieve methoden om doelen duidelijk te definiëren en te visualiseren zijn bijvoorbeeld:

1. SMART-Doelen stellen

 • Specifiek: Maak je doelen concreet en duidelijk. In plaats van te zeggen “Ik wil afvallen”, specificeer hoeveel kilo je wilt verliezen of welke specifieke gezondheidsgewoonten je wilt ontwikkelen.
 • Meetbaar: Zorg ervoor dat je vooruitgang kunt meten, bijvoorbeeld door je gewichtsverlies of de frequentie van je oefeningen bij te houden.
 • Acceptabel: Kies doelen die uitdagend maar haalbaar zijn, rekening houdend met je huidige levensstijl en verantwoordelijkheden.
 • Realistisch: Stel doelen die realistisch en haalbaar zijn binnen je fysieke en tijdsbeperkingen.
 • Tijdsgebonden: Stel een realistische tijdlijn vast voor het bereiken van je doelen, met tussentijdse mijlpalen om je voortgang te volgen.

2. Visualisatietechnieken

 • Vision Boards: Creëer een visueel bord met afbeeldingen en woorden die je doelen en de gewenste levensstijl weerspiegelen.
 • Mentale Visualisatie: Neem regelmatig de tijd om jezelf voor te stellen dat je je doelen hebt bereikt, zoals het visualiseren van een gezondere versie van jezelf of het voltooien van een fitnessuitdaging.

3. Dagboekschrijven of ‘journaling’

 • Doelen Dagboek: Houd een dagboek bij waarin je je doelen noteert, evenals je gedachten, gevoelens en de voortgang die je maakt.
 • Reflectie: Reflecteer regelmatig op je doelen, de vooruitgang en de aanpassingen die eventueel nodig zijn.

4. Het Opstellen van Actieplannen

 • Gedetailleerde Stappen: Breek elk doel op in kleinere, beheersbare stappen of acties die je kunt nemen.
 • Checklists: Maak checklists voor dagelijkse of wekelijkse taken die je dichter bij je doel brengen.

5. Affirmaties en Zelfspraak

 • Positieve Affirmaties: Gebruik dagelijkse positieve affirmaties die je doelen en je vermogen om ze te bereiken bevestigen.
 • Motiverende Uitspraken: Herinner jezelf regelmatig aan je doelen en waarom ze belangrijk voor je zijn.

6. Gebruik van Technologie

 • Mobiele Apps: Gebruik apps voor doelinstelling en tracking die je helpen je voortgang bij te houden en je eraan te herinneren waar je naartoe werkt.
 • Digitale Herinneringen: Stel digitale herinneringen of alarmen in om je aan je dagelijkse doelgerelateerde activiteiten te herinneren.

7. Delen van Doelen met Anderen

 • Sociale Ondersteuning: Deel je doelen met vrienden, familie of een steungroep om aansprakelijkheid te creëren en aanmoediging te ontvangen.

Door deze methoden toe te passen, kun je niet alleen je doelen voor gewichtsverlies en gezond leven helder definiëren en visualiseren, maar ook je motivatie en toewijding versterken om ze te bereiken. Het gaat om het creëren van een duidelijk pad voorwaarts en het je regelmatig herinneren waarnaar je streeft en waarom je dat doet.

1.3 Ontwikkel zelfbewustzijn en zelfreflectie

Begeleiding bij het ontwikkelen van zelfbewustzijn rond je eigen gedachtenpatronen, overtuigingen en emoties helpt je bij je persoonlijke groei

Zelfbewustzijn is het vermogen om je eigen gedachten, emoties, motivaties, gedragspatronen en fysieke sensaties te herkennen, te begrijpen en erop te reflecteren. Met zelfbewustzijn leer je jezelf beter kennen en begrijpen. Je leert onder andere je sterke en minder sterke punten goed kennen, en je verlangens, je overtuigingen en je reacties op verschillende situaties. Zelfbewustzijn stelt je in staat om bewust keuzes te maken op basis van persoonlijk inzicht, in plaats van op automatische piloot of door externe invloeden.

Zelfbewustzijn is van belang voor je persoonlijke groei

 • Zelfkennis: zelfbewustzijn is de basis van persoonlijke groei en ontwikkeling. Het helpt je je ware zelf te kennen en te begrijpen.
 • Betere besluitvorming: met een duidelijk begrip van je waarden, doelen en voorkeuren, kun je betere keuzes maken, keuzes die bij je passen.
 • Emotionele intelligentie: Zelfbewustzijn draagt bij aan je emotionele intelligentie, wat essentieel is voor het effectief beheren van je emoties en het onderhouden van gezonde relaties.
 • Stressmanagement: door je bewust te zijn van je emotionele triggers en reacties, kun je beter omgaan met stress en uitdagende situaties.
 • Persoonlijke verantwoordelijkheid: zelfbewustzijn moedigt persoonlijke verantwoordelijkheid aan. Je gaat begrijpen dat je controle hebt over je reacties en je gedrag.

En meer specifiek in relatie tot afvallen en een gezonde leefstijl is zelfbewustzijn belangrijk voor:

 • Bewust eetgedrag: zelfbewustzijn helpt je bij het identificeren van emotie-eten en andere ongezonde eetgewoonten. Je wordt je bewust van de redenen achter je voedselkeuzes.
 • Aanpassing van gewoonten: zelfbewustzijn biedt inzicht in welke gewoonten effectief zijn en welke je zou moeten aangepassen om je doelen te bereiken.
 • Motivatiebehoud: door zelfbewustzijn kun je je innerlijke drijfveren en obstakels rondom het afvallen begrijpen, wat helpt bij het behouden van je motivatie en inzet op de lange termijn.
 • Realistische doelstelling: zelfbewustzijn stelt je in staat realistische en haalbare doelen te stellen, gebaseerd op een eerlijke beoordeling van je capaciteiten en je beperkingen.
 • Omgaan met terugval: zelfbewustzijn helpt je ook bij het herkennen van patronen die kunnen leiden tot terugval en biedt strategieën om op het juiste spoor te blijven.

Zelfbewustzijn is dus een onmisbare bouwsteen voor persoonlijke groei en het is cruciaal voor het succesvol nastreven van je doelen bij het afvallen (en het onderhouden van een gezonde leefstijl). Het stelt je in staat om bewustere keuzes te maken en je gedrag definitief te veranderen.

Enkele methoden die je hierbij goed kunt gebruiken (en die langskomen in de e-mailcursus) zijn:

1. Reflectieoefeningen:

 • Houd (liefst dagelijks) een dagboek bij, waarin je je gedachten, gevoelens en ervaringen noteert.
 • Stel jezelf specifieke vragen om zelfreflectie te stimuleren, zoals Wat voelde ik vandaag bij het maken van gezonde keuzes?

2. Mindfulness en meditatie:

 • Doe eenvoudige mindfulness-oefeningen die je kunnen helpen je meer bewust te worden van je huidige gedachten en gevoelens.
 • Doe regelmatig een begeleide meditatie.

3. Cognitieve herstructurering:

 • Herken bij jezelf negatieve of zelfsaboterende gedachten.
 • Leer strategieën aan om negatieve gedachten om te zetten in positieve, constructieve gedachten.

4. Emotionele intelligentie:

 • Ontdek hoe emoties gedrag en beslissingen kunnen beïnvloeden, vooral met betrekking tot eetgewoonten.
 • Leer technieken voor het beheersen en begrijpen van emoties, zoals ademhalingsoefeningen.

5. Zelfevaluatie:

 • Sta regelmatig stil bij je vooruitgang en de inzichten die je opdoet.

Deze methoden helpen je effectief je zelfbewustzijn te ontwikkelen. Dit zal je niet alleen helpen bij het afvallen en gezonder te leven, het helpt je bij je algehele persoonlijke ontwikkeling.

Zelfreflectie

In het bovenstaande spreken we al van zelfreflectie. Hoe doe je het beste aan zelfreflectie? Waarom is het belangrijk? En wat is de relatie met afvallen?

Zelfreflectie speelt ook weer een grote rol in zowel het proces van afvallen als in je persoonlijke groei. Het helpt je om je persoonlijke drijfveren en mogelijke obstakels in je mindset te identificeren door:

1. Bewustwording van je gewoonten en gedrag:

 • Zelfreflectie helpt je bij het herkennen van ongezonde eetgewoonten, zoals emotie eten of overeten.
 • Door zelfreflectie kun je de triggers identificeren die leiden tot ongezonde keuzes, zoals stress, verveling of sociale invloeden.

2. Versterking van zelfmotivatie:

 • Zelfreflectie helpt je om herhaaldelijk in contact te komen met persoonlijke motivaties voor gewichtsverlies en gezond leven.
 • Door regelmatig te reflecteren, blijven doelen en intenties fris in het geheugen, wat helpt om gefocust en gemotiveerd te blijven.

3. Ontwikkeling van zelfdiscipline en verantwoordelijkheid:

 • Zelfreflectie moedigt je aan om verantwoordelijkheid te nemen voor acties en beslissingen in plaats van externe factoren de schuld te geven.
 • Door na te denken over je gedrag en de consequenties daarvan, ontwikkel je zelfbeheersing en discipline (wat essentieel is voor duurzame verandering).

4. Emotioneel bewustzijn en zelfmanagement:

 • Zelfreflectie helpt je bij het begrijpen van emotionele reacties die je eetgedrag beïnvloede.
 • Door emoties te herkennen en te begrijpen kun je gezondere wegen vinden om ermee om te gaan in plaats van naar voedsel te grijpen.

5. Aanpassing en verbetering van je strategieën:

 • Zelfreflectie maakt het mogelijk om de effectiviteit van je afvalstrategieën en gewoonten te evalueren.
 • Op basis van deze reflecties kun je je aanpak aanpassen voor betere resultaten.

6. Vieren van successen en leren van uitdagingen:

 • Zelfreflectie helpt je bij het herkennen en vieren van behaalde mijlpalen, wat weer belangrijk is voor zelfwaardering en motivatie.
 • Door reflectie kun je leren van je fouten en tegenslagen, wat essentieel is voor groei.

7. Bevordering van je persoonlijke groei en zelfbewustzijn:

 • Zelfreflectie bevordert een dieper zelfbewustzijn, wat belangrijk is voor je algehele persoonlijke ontwikkeling.
 • En ‘last but not least’ zelfreflectie erkent dat afvallen niet alleen een fysieke uitdaging is, maar juist ook nauw verbonden is met mentale en emotionele aspecten.

Door regelmatig tijd te besteden aan zelfreflectie, kun je een meer doordachte en bewuste benadering van afvallen (en gezond leven) ontwikkelen. Dit leidt tot een veel grotere kans op duurzaam succes. En het helpt ook nog eens bij het bevorderen van een algehele gezonde leefstijl en bij persoonlijke groei.

Zelfreflectie en de relatie met gedragsverandering en succesvol gewichtsverlies

De relatie tussen zelfreflectie, gedragsverandering en succesvol gewichtsverlies is zowel direct als indirect en complex. Zelfreflectie speelt een cruciale rol in het faciliteren van gedragsverandering, wat op zijn beurt essentieel is voor succesvol gewichtsverlies. Hieronder leggen we deze relatie verder uit.

Zelfreflectie

 • Zelfreflectie helpt je bij het ontwikkelen van bewustzijn over je gewoonten, gedachten en gedragingen die invloed hebben op het gewicht. Dit is de eerste stap naar verandering, omdat je je eerst bewust moet zijn van je gedrag voordat je het kunt veranderen.
 • Het helpt je om je diepere motivaties voor gewichtsverlies te begrijpen. Dit kan variëren van gezondheidsredenen tot het verbeteren van zelfvertrouwen.
 • Door zelfreflectie kun je specifieke uitdagingen en barrières identificeren die je belemmeren in het bereiken van hun doelen voor het afvallen, zoals emotie eten of gebrek aan zelfdiscipline.

Gedragsverandering

 • De inzichten die je door zelfreflectie hebt opgedaan kun je gebruiken om nieuwe, gezondere gewoonten te vormen die gewichtsverlies ondersteunen.
 • Je leert door zelfreflectie hoe je op een gezondere manier kunt reageren op triggers die eerder leidden tot ongezonde eetgewoonten.
 • Effectieve gedragsverandering vereist consistentie en volharding, en zelfreflectie helpt bij het onderhouden van deze kwaliteiten, vooral wanneer je geconfronteerd wordt met uitdagingen.

Succesvol gewichtsverlies

 • Succesvol en langdurig gewichtsverlies is beter haalbaar wanneer veranderingen in leefstijl duurzaam zijn. Zelfreflectie draagt bij aan het creëren van blijvende veranderingen in plaats van te vertrouwen op tijdelijke diëten.
 • Zelfreflectie helpt bij het managen van emoties die invloed hebben op eetgedrag, waardoor je beter met stress en emotionele uitdagingen kan omgaan zonder terug te vallen op ongezond eten.
 • Door zelfreflectie en de daaropvolgende gedragsveranderingen ervaar je vaak een toename van je zelfvertrouwen en effectiviteit. En dat motiveert je weer om je doelen met afvallen na te streven.

Kortom, zelfreflectie vormt de basis voor het erkennen en begrijpen van je huidige gedragingen en gewoonten. Deze bewustwording is essentieel voor het initiëren van gedragsveranderingen die nodig zijn voor succesvol gewichtsverlies. Door een continue cyclus van reflectie en aanpassing kun je geleidelijk je leefstijl veranderen op een manier die je gezondheid en je welzijn ondersteunt. En dat kan alleen maar leiden tot succesvol en blijvend gewichtsverlies.

We zullen je tijdens deze cursus regelmatig stimuleren om op jezelf te reflecteren. Bijvoorbeeld met vragen of reminders. Daarnaast zullen we je regelmatig vragen te reflecteren op gewoonten of de afgelopen dag. Ook zullen we je regelmatig vragen even stil te staan bij je vooruitgang en hoe je gedachten en emoties je proces van afvallen beïnvloeden. We raden je aan om een schrift te kopen of om notities bij te houden in een app.

Daarnaast is het heel waardevol om je reflecties en inzichten te delen. Het kan je enorm helpen bij het creëren van een ondersteunende gemeenschap of omgeving. Wij zullen er in ieder geval voor zorgen dat we je blijven aanmoedigen.

1.4 Ontwikkel veerkracht

Veerkracht is de sleutel tot het goed omgaan met uitdagingen en tegenslagen tijdens het afvallen

Veerkracht is belangrijker dan je denkt bij jouw proces van afvallen, vooral omdat afvallen vaak gepaard gaat met flinke uitdagingen en tegenslagen. En dat wordt nog wel eens vergeten. Waarom en op welke wijze veerkracht bij het afvallen belangrijk is kan je hieronder zien:

1. Omgaan met onvermijdelijke tegenslagen

 • Afvallen is zelden een lineair proces, waarbij je wekelijks alleen maar gewicht verliest; afvallen betekent ook vaak dat je periodes van stagnatie en terugval ervaart of onverwachte obstakels tegenkomt.
 • Veerkracht stelt je in staat om deze tegenslagen te overwinnen zonder dat je volledig ontmoedigd raakt of wilt opgeven.

2. Aanpassingsvermogen en flexibiliteit

 • Veerkracht helpt je bij het flexibel aanpassen van strategieën wanneer je huidige aanpak niet effectief blijkt te zijn.
 • Veerkrachtige mensen zien tegenslagen als leermogelijkheden om hun aanpak te verbeteren en te optimaliseren.

3. Emotionele veerkracht

 • Afvallen kan best emotioneel belastend zijn, vooral bij het omgaan met je lichaamsbeeld of sociale druk.
 • Veerkracht helpt je bij het beheren van negatieve emoties en het handhaven van een positieve kijk op jouw proces, zelfs onder moeilijke omstandigheden.

4. Volharding en doorzettingsvermogen

 • Veerkracht zorgt ervoor dat je blijft streven naar je doelen voor gewichtsverlies, zelfs na tegenslagen.
 • Het helpt je ook bij het vasthouden aan gezonde gewoonten op lange termijn, wat essentieel is voor blijvend gewichtsverlies.

5. Zelfvertrouwen en zelfeffectiviteit

 • Elke keer dat je een uitdaging overwint, groeit je zelfvertrouwen.
 • Veerkracht versterkt je geloof in je eigen capaciteiten om je doelen te bereiken.

6. Een positieve relatie met voedsel en je lijf

 • Veerkracht helpt bij het ontwikkelen van een gezondere relatie met voedsel en je eigen lichaam, vrij van schuldgevoelens of extreme beperkingen.
 • Het bevordert een evenwichtige benadering van voeding en lichaamsbeweging, gericht op algeheel welzijn in plaats van alleen gewichtsverlies.

Samengevat

Veerkracht is essentieel tijdens het afvallen om beter om te gaan met de ups en downs die inherent zijn aan het afvallen. Het helpt je om gemotiveerd en gefocust te blijven, om te leren van je ervaringen, en om je doelen met vertrouwen en vastberadenheid na te streven. Door veerkracht te cultiveren, kun je niet alleen je doelen bereiken, maar ook een duurzamere en gezondere levensstijl ontwikkelen.

Strategieën voor meer veerkracht

Er zijn verschillende manieren om veerkracht op te bouwen en te versterken, waaronder het omgaan met teleurstellingen en het leren van fouten.

We noemen hieronder enkele effectieve strategieën om je veerkracht te versterken. We raden je aan om zoveel mogelijk strategieën van dit lijstje te gebruiken. Verderop in de cursus gaan we wat dieper in en zullen we je aan de hand nemen om je veerkracht te versterken.

1. Accepteer tegenslagen

 • Accepteer dat tegenslagen en teleurstellingen deel uitmaken van het proces van afvallen. Het is normaal en menselijk om fouten te maken of soms zelfs te falen.
 • Vermijd Zelfkritiek. Wees niet te hard voor jezelf. Leer mild en begripvol te zijn in je zelfspraak.

2. Behoud perspectief

 • Relativeer. Zie fouten in de context van jouw gehele traject. Een misstap betekent zeker niet dat alle vooruitgang verloren is.
 • Focus op Lange Termijn. Houd je einddoelen voor ogen en herinner jezelf eraan dat het pad naar succes met ups en downs gepaard gaat.

3. Leer van ervaringen

 • Neem de tijd om na te denken over wat er misging en waarom.
 • Bepaal wat je anders kunt doen in de toekomst om soortgelijke fouten te voorkomen.

4. Ontwikkel positieve copingstrategieën

 • Ontwikkel gezonde manieren om met stress om te gaan, zoals lichaamsbeweging, meditatie, of praten met vrienden.
 • Aarzel niet om steun te zoeken bij vrienden, familie of professionals.

5. Versterk je sociale netwerk

 • Omring jezelf met mensen die je aanmoedigen en je steunen in je inspanningen.
 • Deel je ervaringen. Door je ervaringen te delen, kun je empathie en advies van anderen ontvangen, wat je veerkracht kan versterken.

6. Stel realistische doelen en verwachtingen

 • Stel doelen die uitdagend maar ook haalbaar zijn.
 • Vier Kleine Successen. Elke stap voorwaarts is een overwinning en moet worden gevierd.

7. Oefen dankbaarheid en optimisme

 • Probeer het goede in situaties te vinden, zelfs in moeilijke tijden.
 • Overweeg om een dagboek bij te houden waarin je dagelijks noteert waarvoor je dankbaar bent.

8. Zorg goed voor jezelf

 • Zorg goed voor je fysieke en mentale gezondheid.
 • Neem tijd voor activiteiten die je ontspannen en gelukkig maken.

9. Wees flexibel

 • Wees bereid om je aanpak aan te passen als iets niet werkt.
 • Zie het proces van afvallen als een experiment waarin je leert wat het beste werkt voor jou.

Door deze strategieën te implementeren in je dagelijks leven kun je je veerkracht opbouwen, waardoor je beter in staat bent om met teleurstellingen om te gaan. Teleurstellingen zorgen er vaak voor dat je je doel om af te vallen opgeeft. Dat kun je dus voorkomen door je verkracht te versterken.

Jong stel dat omhoog springt en elkaar een 'high-five' geeft

1.5 Versterk je motivatie en doorzettingsvermogen

Je hebt motivatie nodig als je geconfronteerd wordt met uitdagingen of stagnatie bij afvallen

Een van de belangrijkste aspecten van afvallen is motivatie. Het wordt zelfs cruciaal als je te maken krijgt met uitdagingen of stagnatie. Enkele tools en strategieën om je motivatie op pijl te houden bespreken we hieronder.

1. Stel duidelijke én haalbare doelen

 • Stel SMART-doelen. Specifieke, Meetbare, Acceptabele, Realistische en Tijdsgebonden doelen. Deze maken het eenvoudiger om je voortgang te volgen en successen te vieren.
 • Stel kleine tussendoelen die stapsgewijs naar je einddoel leiden.

2. Vier alle successen

 • Herinner jezelf eraan dat elke stap voorwaarts, hoe klein ook, belangrijk is en dus gevierd mag worden.
 • Hou een dagboek of logboek bij waarin je je successen en vooruitgang noteert.

3. Zelfreflectie en zelfbewustzijn

 • Stel jezelf vragen die zelfreflectie stimuleren, zoals: Wat heb ik deze week geleerd over mezelf? Welke uitdagingen heb ik overwonnen?
 • Word je bewust van negatieve zelfspraak en vervang deze door positieve.

4. Leer van tegenslagen

 • Omgaan met Uitdagingen: Bied strategieën voor het omgaan met specifieke uitdagingen.
 • We gaan technieken om met uitdagingen als eetbuien of gebrek aan motivatie om te gaan, leren.
 • We richten ons op een groei-mindset, waarbij tegenslagen worden gezien als kansen om te leren.

5. Zelfzorg en stressmanagement

 • Wees je bewust van het belang van zelfzorg. Het is essentieel voor het behouden van je motivatie.
 • We gaan technieken voor stressvermindering, zoals mindfulness en ademhalingsoefeningen leren.

6. Herinner jezelf aan het ‘waarom’

 • Help jezelf regelmatig aan het herinneren waarom je begonnen bent met afvallen. Dit kan een krachtige motivator zijn.

7. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

 • Wees flexibel en pas je aanpak aan als iets niet werkt.
 • Zorg voor een ‘plan B’ voor dagen als je motivatie laag is.

Deze tips en strategieën om je motivatie te behouden en te versterken zullen je helpen om op koers te blijven en je afvaldoelen te bereiken.

Doorzettingsvermogen

Ook je doorzettingsvermogen kun je versterken, en wel met technieken die vaak ook je motivatie versterken

Het cultiveren van je doorzettingsvermogen is ook essentieel voor succes op lange termijn, vooral bij grote uitdagingen zoals afvallen en het aannemen van een gezonde leefstijl. We noemen hieronder weer enkele effectieve technieken.

1. Stel kleine, haalbare doelen

 • Breek grote doelen op in kleinere, beheersbare stappen. Dit maakt taken minder overweldigend en helpt bij het behouden van focus en motivatie.
 • Stel korte-termijn doelen die snel bereikt kunnen worden en zie ze als opstapjes naar grotere doelen.

2. Vier kleine successen

 • Vier elke behaalde ‘mijlpaal’, hoe klein ook. Dit versterkt je gevoel van een prestatie te hebben geleverd en het stimuleert voortdurende inspanning.
 • Creëer voor jezelf een systeem waarbij elke behaalde doelstelling wordt beloond, wat kan variëren van een eenvoudige zelferkenning tot een tastbare beloning.

3. Zelfcompassie en realistische verwachtingen

 • Wees niet te hard voor jezelf. Leer zelfcompassie te oefenen bij tegenslagen. Herinner jezelf eraan dat perfectionisme niet realistisch is.
 • Pas je verwachtingen aan. Erken dat verandering tijd kost en dat vooruitgang niet altijd lineair is.

4. Ontwikkel een groei-mindset

 • Zie fouten en tegenslagen als leerervaringen en kansen om te groeien.
 • Wees flexibel in je denken. Sta open voor nieuwe methoden en strategieën als je huidige aanpak niet werkt.

5. Consistentie en routine

 • Vormen dagelijkse of wekelijkse gewoonten die bijdragen aan je uiteindelijke doel.
 • Maak gebruik van planningstools of -apps om een regelmatig schema te onderhouden.

6. Ondersteuningsnetwerken

 • Zoek Steun bij vrienden, familie of online gemeenschappen.
 • Deel je ervaringen; dat kan zorgen voor bemoediging en nuttige feedback.

7. Positieve zelfspraak en affirmaties:

 • Gebruik positieve zelfspraak en affirmaties om je zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen te versterken.

Door bovenstaande tips en technieken te implementeren in je dagelijks leven, versterk je je motivatie en doorzettingsvermogen. Deze kwaliteiten kun je niet alleen inzetten bij het bereiken van je gewenste gewicht, maar ook bij andere doelen die je jezelf stelt. Een sterke motivatie en een goed doorzettingsvermogen zijn geweldige kwaliteiten waar je in de volle breedte van je leven profijt van kunt hebben.

Een jonge man rijdt op een scooter met een jonge vrouw achterop

1.6 Praktisch tips, onze top 10

Praktische tips over hoe je een positieve en doelgerichte mindset dagelijks toepast

Het toepassen van een positieve en doelgerichte mindset in je dagelijks leven – zowel voor afvallen als in andere levensgebieden – vereist bewuste inspanning en consistentie. We geven je hieronder ter afsluiting van deze les nog enkele praktische tips om dit te bereiken. Hier is onze top 10:

1. Begin de dag met positieve gedachten

 • Start elke dag met positieve affirmaties of dankbaarheidsoefeningen. Dit kan helpen een positieve toon te zetten voor de rest van de dag.
 • Stel elke ochtend een duidelijke intentie of doel voor de dag. Dit kan iets kleins zijn, zoals gezond eten of een korte wandeling maken.

2. Stel dagelijkse doelen

 • Stel elke dag kleine, haalbare doelen die bijdragen aan je grotere langetermijndoelen. Dit kan gaan over voeding, beweging, persoonlijke ontwikkeling of werk.
 • Maak een dagelijkse checklist en vink af wat je hebt bereikt. Dit geeft een gevoel van voldoening en vooruitgang.

3. Praktiseer zelfbewustzijn

 • Neem dagelijks de tijd om je acties en beslissingen te reflecteren. Vraag jezelf af of ze in lijn zijn met je doelen.
 • Wees bewust van je gedachten gedurende de dag. Herken negatieve gedachten en herformuleer ze positief.

4. Gebruik visualisatie

 • Besteed tijd aan het visualiseren van het bereiken van je doel om af te vallen.
 • Stel je niet alleen het eindresultaat voor, maar ook de stappen die nodig zijn om daar te komen.

5. Omarm flexibiliteit en aanpassingsvermogen

 • Sta open voor het aanpassen van je plannen of doelen als dat nodig is. Flexibiliteit is een sleutelcomponent van een doelgerichte mindset.
 • Zie fouten als kansen om te leren en te groeien, niet als mislukkingen.

6. Ontwikkel positieve gewoonten

 • Integreer zoveel mogelijk gezonde gewoonten in je dagelijkse routine, zoals gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging.
 • Praktiseer dagelijks gewoonten die mentale gezondheid bevorderen, zoals meditatie of het lezen van een inspirerend boek.

7. Bouw een ondersteunend netwerk

 • Omring jezelf met mensen die jouw doelen en positieve mindset ondersteunen.
 • Deel je doelen en vorderingen met vrienden, familie of in een ondersteuningsgroep.

8. Beoefen dankbaarheid

 • Houd een dankbaarheidsdagboek bij en noteer dagelijks waarvoor je dankbaar bent.
 • Leer om de kleine dingen in het leven te waarderen en te genieten van momenten van vreugde en succes.

9. Blijf leren en groeien

 • Blijf jezelf ontwikkelen, zowel in je persoonlijke als professionele leven. Dit kan door middel van cursussen, boeken of nieuwe ervaringen.
 • Sta open voor feedback en gebruik het als een hulpmiddel voor groei en verbetering.

10. Onderhoud een Positieve Omgeving

 • Creëer een positieve en inspirerende omgeving, zowel thuis als op het werk.
 • Beperk blootstelling aan negatieve invloeden, zoals demotiverende mensen of media.

Door deze praktische tips regelmatig toe te passen kun je relatief snel een positieve en doelgerichte mindset ontwikkelen en onderhouden. Een positieve mindset die het je makkelijker maakt om af te vallen en het door jou gewenste gewicht en figuur te bereiken. Pas ervoor op om onrealistische verwachtingen te hebben. Dit kan zorgen voor teleurstelling waardoor je zou kunnen terugvallen in oude gewoontes en geneigd zou kunnen zijn om het bijltje erbij neer te gooien. Maar gelukkig weet je na deze eerste les hoe je dat kunt voorkomen. Nu is het tijd om de daad bij het woord te voegen en aan de slag te gaan!

Jonge man met koptelefoon op werkt ontspannen achter laptop

1.7 Activiteiten voor deze week

Na al deze theorie wordt het tijd om aan de slag te gaan. Je staat op een keerpunt. Je wilt afvallen en liefst ook een gezonder leven leiden. Je bent vastbesloten om je doel te halen en hebt nu ook enig inzicht in wat er op het psychologische vlak bij komt kijken. Je kunt erop vertrouwen dat je met deze cursus je doelstellingen gaat halen, omdat je er in de komende maanden aan werkt je motivatie op pijl te houden en met tegenslagen en verleidingen om te gaan. We eindigen de les wekelijks met enkele activiteiten die je dagelijks kunt uitvoeren om te werken aan je afval-doelen. Voor komende week kun je met de volgende activiteiten starten.

1. Herhaal positieve affirmaties

 • Maak nu een lijstje met positieve affirmaties die gerelateerd zijn aan zelfvertrouwen, gezondheid en welzijn.
 • Herhaal deze affirmaties elke ochtend en avond.

2. Stel twee doelen

 • Stel twee persoonlijke doelen voor deze week die betrekking hebben op afvallen of gezond leven.
 • Maak deze doelen SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden.

3. Doe dagelijks een korte mindfulnessoefening

 • Besteed dagelijks tien minuten aan een mindfulnessoefening, zoals diepe ademhaling, een kleine meditatie of een mindfulle wandeling.
 • Weet je nog niet veel van mindfulness? Geen probleem. Richt je aandacht enkele minuten op je ademhaling en probeer niets te veranderen. Dat is voldoende.

4. Doe dagelijks ook een visualisatieoefening

 • Besteed dagelijks vijf minuten aan het visualiseren van het bereiken van je doelen. Stel je voor hoe je je zult voelen en hoe je leven eruit zal zien als je je ideale gewicht of figuur hebt bereikt.

5. Evalueer

 • Evalueer aan het einde van deze eerste week je vooruitgang in je dagboek (zie hieronder). Noteer eventuele aanpassingen die je de volgende week wilt maken.

1.8 Dagboek

Begin een dagboek waarin je elke dag je gedachten en gevoelens rondom het afvallen noteert. Reflecteer aan het einde van elke dag op je succesmomenten en uitdagingen. Houd dagelijks bij wat je eet en hoe(veel) je beweegt. Noteer ook hoe je je voelt na elke maaltijd en activiteit. Dus noteer de komende week dagelijks het volgende in je dagboek.

 • 1. Gedachten rondom afvallen
 • 2. Gevoelens rondom afvallen
 • 3. Succesmomenten
 • 4. Uitdagingen
 • 5. Wat je hebt gegeten
 • 6. Hoeveel je hebt bewogen
 • 7. Gevoelens na het eten
 • 8. Gevoelens na het bewegen

Je zult gedurende de hele cursus dagelijks aantekeningen maken en reflecteren op jouw proces van afvallen. Gebruik hiervoor een app op je telefoon of koop een mooi schrift.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van les 1 van de cursus Afvallen door verandering van je mindset. Volgende week ontvang je les 2, maar nu eerst aan de slag met je activiteiten voor deze week. Veel succes, en mocht je hulp nodig hebben mail ons dan. Tot volgende week!

Schrijf je in voor onze online cursus Afvallen door verandering van je mindset

Onze afvallen cursus helpt je om af te vallen en om slanker te blijven, zonder dieet en zonder extra te bewegen. Gezond eten en bewegen zijn belangrijk, maar om blijvend lichter en slanker door het leven te gaan is er iets anders nodig: een positieve mindset. Het gaat bij afvallen om de psychologie van het afvallen. Dat is de kern en daar gaat onze online cursus afvallen over.

Je volgt de cursus eenvoudig via e-mail. Elke zondag krijg je een nieuwe les met theorie, inzichten en oefeningen die ervoor zorgen dat je stap voor stap toewerkt naar een lichter en gelukkiger leven. Wil jij dit ook? Bekijk hieronder de doorloop van de cursus en probeer de eerste les gratis.

Maand 1 | Introductie tot de psychologie van afvallen

Les 1. Creëer een positieve en doelgerichte mindset
Les 2. Omgaan met emoties – Jouw eetgedrag
Les 3. Zelfpraat en motivatie
Les 4. Stressmanagement en gewichtsverlies

Maand 2 | Motivatie en doelen voor afvallen

Les 5. Vind en Behoud motivatie
Les 6. Stel effectieve Doelen
Les 7. Overwin motivatie-dips en tegenslagen
Les 8: Het belang van zelfcompassie en kleine successen

Maand 3 | Emotie eten en emotieregulatie

Les 9. Inzicht in emotie eten
Les 10. Oorzaken en triggers van emotioneel eten
Les 11. Technieken voor emotieregulatie
Les 12. Alternatieven en strategieën tegen emotie eten
Les 13. Langetermijnbeheer van emotioneel eten

Maand 4 | Zelfbeeld en zelfvertrouwen

Les 14. Het belang van jouw zelfbeeld in gewichtsverlies
Les 15. Hoe bouw je positief zelfbeeld en zelfvertrouwen op
Les 16. Hoe ga je om met negatieve zelfpraat en lichaamsschaamte
Les 17. Zelfacceptatie – Hoe stel je realistische lichaamsdoelen

Maand 5 | Mindfulness en bewust eten

Les 18. Basisprincipes van mindfulness
Les 19. Mindfulness technieken voor bewust eten
Les 20. Mindfulness en emotie eten
Les 21. Integratie van mindfulness in je dagelijks leven

Maand 6 | Gewoonten en gedragsverandering

Les 22. Basisprincipes van gedragsverandering
Les 23. Hoe vorm je gezonde gewoonten
Les 24. Overwin weerstand tegen verandering
Les 25. Beloningssystemen en gedragsverandering
Les 26. Hoe veranker je nieuwe, gezonde gewoonten

Maand 7 | Sociale invloeden en omgeving

Les 27. Impact van je sociale kring op je eetgedrag
Les 28. Het belang van een ondersteunende omgeving
Les 29. Communicatievaardigheden voor grenzen stellen
Les 30. Sociale media en gewichtsverlies

Maand 8 | Stress en gewichtsverlies

Les 31. De relatie tussen stress en gewichtsverlies
Les 32. Stressmanagement technieken
Les 33. Impact van stress op eetgedrag
Les 34. Gezonde voeding en beweging voor stressvermindering

Maand 9 | Terugvallen en veerkracht

Les 35. Herkennen van terugvalsignalen
Les 36. Hoe bouw je veerkracht op
Les 37. Leer om te gaan met teleurstelling en terugval
Les 38. Motivatie en zelfzorg voor de lange termijn
Les 39. Vier successen – Ontwikkel flexibiliteit

Maand 10 | Waarden en Overtuigingen

Les 40. Identificeer jouw persoonlijke waarden
Les 41. Kom los van je beperkende overtuigingen
Les 42. Persoonlijke waarden en eetgewoonten
Les 43. Persoonlijke waarden en langetermijndoelstelling

Maand 11 | Langetermijnvisie en levensstijl

Les 44. Ontwikkel een langetermijnvisie voor gezondheid
Les 45. Integreer gezonde gewoonten in je dagelijks leven
Les 46. Leer omgaan met levensveranderingen en stress
Les 47. Mentale gezondheid en een duurzame leefstijl

Maand 12 | Reflectie en vooruitgang

Les 48. Waarom is reflectie zo belangrijk
Les 49. Vier successen!
Les 50. Stel nieuwe doelen
Les 51. Verbeter jezelf voortdurend
Les 52. Langetermijnplanning voor je gezondheid en welzijn

Ontvang les 1 gratis

Stap 1 op weg naar een gezonder en lichter leven: volg onze online cursus Afvallen door verandering van je mindset

Vul het formulier in en ontvang de eerste les gratis, zodat je kunt uitproberen of onze online cursus iets voor je is. Wil je na les 1 ook de andere lessen ontvangen, dan hoef je verder niets te doen. Je ontvangt elke zondag een nieuwe les. Je betaalt slechts 7 euro per week (maandelijks gefactureerd vanaf les 2) en je kunt elk moment eenvoudig opzeggen. Als je binnen 2 weken na je aanmelding opzegt betaal je helemaal niets. Schrijf je nu in.