Online cursus afvallen 3: Zelfcompassie en een ondersteunend netwerk
Week 1: Creëer een positieve en doelgerichte mindset
Hulp nodig? Klik hierWelkom bij les 3 van de cursus afvallen van LeefstijlBeter
Gedurende 52 weken ontvang je elke maandag, woensdag en vrijdag een e-mail met een link naar de cursus Afvallen zonder dieet. Je komt dan terecht op een pagina als deze met theorie en enkele praktijkopdrachten.
Zelfstandig of met persoonlijke begeleiding
Je kunt de cursus geheel zelfstandig doen, maar het kan heel verstandig zijn om je persoonlijk te laten begeleiden. Op momenten dat je moeite hebt met doorzetten of wanneer je tegen lastige kwesties oploopt, kan het heel prettig (of misschien wel cruciaal) zijn als je daar met een professional over kunt praten. Op deze manier is het veel waarschijnlijker dat je de hele cursus afrondt en je doelen behaalt. Je hebt sowieso recht op een gratis kennismaking van een half uur met Fawzia Klinkhamer, Life coach bij LeefstijlBeter. Fawzia kan je vertellen hoe de begeleiding eruit kan zien en of deze kan worden vergoed door je zorgverzekering. Als je aanvullend bent verzekerd is dat vaak het geval.
Elke maandag, woensdag en vrijdag een nieuwe les
Dit is de derde les van de cursus Afvallen zonder dieet. Je ontvangt deze les op vrijdag. Vanaf volgende week ontvang je elke week drie lessen: maandag, woensdag en vrijdag.
Praktijkgerichte cursus
Zorg ervoor dat je dagelijks met de cursus bezig bent en alle tips en adviezen in de praktijk brengt. Door de cursus ben je in staat om je leven te veranderen en dat kun je alleen maar doen door je gedrag te veranderen. Alleen zo kun je afvallen en op je ideale gewicht blijven. Als je consequent en enthousiast met de cursus aan de slag gaat zal het je veel brengen. Je zult er dan ook zeker geen spijt van krijgen dat je je hebt ingeschreven.
Deze eerste week heeft als thema: Creëer een positieve en doelgerichte mindset, en bestaat uit deze 3 lessen:
- Les 1. Het belang van een positieve mindset
- Les 2. Realistische doelen stellen en omgaan met tegenslagen
- Les 3. Zelfcompassie en een ondersteunend netwerk opbouwen (deze les)
Heb je vragen of wil je reageren, dan kun je mij te allen tijde persoonlijk mailen: info@leefstijlbeter.nl.
Ik help je graag bij jouw goede voornemen om af te vallen en een lichter en gezonder leven te leiden. En mijn collega Fawzia staat te popelen om je persoonlijk te begeleiden via zoom (videobellen). Ga hieronder verder met les 2. Heel veel succes en plezier gewenst!
Harrie Kolsteeg
Psycholoog en oprichter LeefstijlBeter
- Vervolg je cursus met les 3. Zelfcompassie en een ondersteunend netwerk opbouwen
Les 3. Zelfcompassie en een ondersteunend netwerk opbouwen
Welkom bij de derde les van de online cursus Afvallen zonder dieet, over zelfcompassie en een ondersteunend netwerk.
Zelfcompassie is een fundamentele eigenschap die van groot belang is voor gedragsverandering. Het veranderen van gedrag is moeilijk en zelfcompassie maakt het een stuk makkelijker. Vandaag leer je hoe de krachtige houding van compassie tegenover jezelf je kan helpen je doelen te bereiken en een positievere levenswijze te omarmen.
Daarnaast is het opbouwen van een ondersteunend netwerk cruciaal voor langdurig succes. Mensen zijn sociale wezens en de steun van anderen kan een enorme impact hebben op je motivatie, je veerkracht en je succes. In deze les leer je hoe je een positief netwerk van steun kunt genereren en onderhouden. Na deze les heb je zowel intern (zelfcompassie) als extern (een fijn netwerk) zicht op maximale ondersteuning.
Wat is Zelfcompassie?
Zelfcompassie houdt in dat je jezelf vriendelijkheid en de nodige zorg en begrip toont. Op dezelfde manier als je dat bij een goede vriend zou doen. Het betekent dat je jezelf toestaat om menselijk te zijn. Meer is het eigenlijk niet. Je imperfecties accepteren en jezelf niet te veroordelen voor de fouten die je maakt. Iedereen maakt fouten, en dat is oké. Want het is heel normaal. In de context van deze cursus Afvallen zonder dieet betekent dit dat je erkent dat afvallen een grote uitdaging is. Dat zelfkritiek daarbij op zijn minst niet handig is. En dat je jezelf door ‘dik en dun’ steunt.
De drie elementen van zelfcompassie
- Vriendelijkheid: Wees vriendelijk en begripvol naar jezelf toe, ook en vooral als het idee hebt dat je faalt of wanneer je niet voldoet aan je eigen verwachtingen.
- Menselijkheid: Erken dat lijden en persoonlijke onvolkomenheid deel uitmaken van een gedeelde menselijke ervaring.
- Mindfulness: Wees je bewust van negatieve emoties zonder erin mee te gaan, zodat je deze gevoelens kunt observeren zonder erdoor te worden overspoeld.
Waarom zelfcompassie belangrijk is bij afvallen
Zelfcompassie biedt de juiste ondersteuning bij gedragsverandering. Het stelt je in staat om:
- Veerkracht te bouwen tegen zelfkritiek en negatieve zelfpraat.
- Een gezondere relatie met voedsel te ontwikkelen, vrij van schuldgevoelens en schaamte.
- Meer gemotiveerd te zijn vanuit zelfzorg in plaats van zelfkritiek.
Oefeningen voor het cultiveren van zelfcompassie
- Zelfcompassie pauze: Wanneer je merkt dat je kritisch bent over jezelf, neem dan een moment om drie diepe ademhalingen te nemen en spreek een vriendelijke boodschap uit naar jezelf.
- Zelfcompassie dagboek: Schrijf dagelijks drie dingen op waarvoor je jezelf wilt vergeven of waarvoor je dankbaar bent jegens jezelf.
Reflectie en actie
- Reflecteer op een recente situatie waarin je te hard was voor jezelf. Hoe had zelfcompassie die ervaring kunnen veranderen?
- Kies één zelfcompassie oefening om deze week te integreren in je dagelijkse routine. Merk op hoe dit je gevoelens over jezelf en je proces van afvallen beïnvloedt.
Het belang van sociale ondersteuning
Een sterk netwerk dat je ondersteunt bij het afvallen geeft je emotionele steun en praktische hulp. Daarnaast motiveert een dergelijk netwerk je. Of het nu gaat om familie, vrienden of een community met gelijkgestemden, een netwerk van ondersteunende personen kan het verschil maken tussen succes en stagnatie.
Stappen om een ondersteunend netwerk op te bouwen
- 1. Identificeer je behoeften: Beslis wat voor soort ondersteuning je nodig hebt. Zoek je iemand om mee te sporten of iemand om je successen en uitdagingen mee te delen?
- 2. Spreek anderen aan: Wees niet bang om hulp te vragen. De mensen om je heen willen je waarschijnlijk graag steunen, maar weten vaak niet hoe.
- 3. Sluit je aan bij groepen: Overweeg om je aan te sluiten bij online of fysieke groepen met gelijkgestemde doelen. Dit kan via sociale media, clubs of lokale gemeenschapsgroepen.
- 4. Wees zelf een steun: Ondersteuning is tweerichtingsverkeer. Door anderen te ondersteunen bouw je relaties op die wederzijds voordeel opleveren.
- 5. Communiceer open: Wees open over je doelen en de uitdagingen die je tegenkomt. Eerlijke communicatie kan de banden versterken en zorgen voor meer gerichte steun.
Oefeningen
- ‘Netwerk mapping’: Maak een lijst van mensen in je huidige netwerk die je zou kunnen benaderen voor steun. Identificeer ook groepen of gemeenschappen die je zou willen verkennen.
- Steun script: Schrijf een kort script of een bericht dat je kunt gebruiken om steun te vragen van vrienden of familie. Wees specifiek over wat voor soort ondersteuning je zoekt.
Reflectie en actie
- Denk na over een tijd waarin de steun van iemand anders je echt heeft geholpen. Hoe voelde dat? Hoe kun je die ervaring gebruiken om je eigen ondersteuningsnetwerk te bouwen?
- Bedenk dit weekend een actie om je netwerk uit te breiden of te verdiepen. Dit kan het contacten van een oude vriend zijn, je aansluiten bij een nieuwe groep of zelf steun bieden aan iemand anders.
Ten slotte
Het omarmen van zelfcompassie is een uiterst krachtige stap naar duurzame verandering. Door jezelf te benaderen met dezelfde vriendelijkheid en zorg die je anderen zouden geven openen je de deur naar ware zelfacceptatie en zelfliefde. Elk moment is een nieuwe kans om te kiezen voor zelfcompassie.
Het opbouwen van een ondersteunend netwerk is een investering in je toekomstige succes. Door jezelf te omringen met positieve mensen die je goed kunnen ondersteunen creëer je een omgeving waarin je kunt bloeien. Het is oké om hulp te vragen en het delen van je voornemen om af te vallen met anderen maakt het zowel makkelijker als leuker.
Mocht je vragen hebben of een reactie willen geven, dan kun je mij rechtsreeks bereiken via info@leefstijlbeter.nl.
Hartelijke groet,
Harrie Kolsteeg
Psycholoog en oprichter LeefstijlBeter
Heb je vragen, wil je reageren? Neem contact op
We willen graag met je in contact komen om jou maximaal te ondersteunen om je doelen te bereiken, en om onze cursussen te verbeteren. Heb je vragen, wil je reageren, wil je een positieve review geven? Vul het formulier in en je krijgt een persoonlijk bericht. Alvast bedankt!
"*" geeft vereiste velden aan