Jonge man met koptelefoon op werkt ontspannen achter laptop

10 effectieve stress management technieken
  • Geplaatst: 20-01-2024
  • Door: harrie
  • Leestijd: 4 minuten

Het goed managen van je stress kan nogal belangrijk zijn en bepalend voor je levensgeluk en je werkgeluk. Zeker als je een drukke baan hebt of te maken hebt met tegenslag of grote uitdagingen. Stress management is van belang voor je algehele welzijn en gezondheid. Er zijn tal van technieken die je kunnen helpen om je stress te managen. We noemen hieronder tien effectieve methoden voor stress management.

1. Diepe ademhalingsoefeningen

Diepe ademhaling is meer dan alleen een rustmoment; het is een krachtige tool om de stressrespons te kalmeren. Technieken zoals de buikademhaling, waarbij je diep inademt zodat je buik uitzet, en de 4-7-8 techniek, waarbij je vier seconden inademt, zeven seconden vasthoudt en acht seconden uitademt, zijn bijzonder effectief. Deze oefeningen helpen je om het parasympathische zenuwstelsel te activeren, wat leidt tot een gevoel van kalmte.

2. Mindfulness meditatie

Mindfulness meditatie draait om het bewust aanwezig zijn in het huidige moment, zonder oordeel. Door regelmatig te oefenen, bijvoorbeeld door dagelijks tien minuten aan mindfulness te besteden, kan je je geest trainen om minder te piekeren en meer in het nu te leven. Mindfulness kan helpen om de mentale ruis te verminderen, wat leidt tot lagere stressniveaus en een verhoogd gevoel van vrede.

3. Fysieke activiteit

Lichaamsbeweging is een fantastische manier om zowel fysieke als mentale stress te verminderen. Dit komt omdat het endorfines vrijmaakt, chemicaliën in je brein die als natuurlijke pijnstillers fungeren en je humeur verbeteren. Of het nu gaat om een stevige wandeling, yoga of een intensieve sportsessie, regelmatige fysieke activiteit kan je helpen om meer ontspannen en energiek te voelen.

4. Een goede nachtrust

Een goede nachtrust is fundamenteel voor stress management. Door zeven tot acht uur per nacht te slapen kan je lichaam zich herstellen en versterken. Zorg voor een ‘slaapvriendelijke’ omgeving. Verminder blauw licht van schermen voor het slapengaan, houd je slaapkamer koel en donker en probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan, en op te staan.

5. Timemanagement

Timemanagement is stress management. Het kan je helpen om werkstress én levensstress te verminderen. Dit betekent prioriteiten stellen, ‘nee’ zeggen tegen overbodige taken en pauzes inplannen. Overweeg technieken zoals de Pomodoro-techniek, waarbij je werkt in blokken van 25 minuten gevolgd door een korte pauze. Dit kan je helpen om overweldiging te voorkomen en je productiviteit te verhogen.

6. Maak verbinding met anderen

Je zou het misschien niet zeggen, maar sociale steun is een perfecte stress management tool. Tijd doorbrengen met vrienden en familie kan je een gevoel geven van ergens bij te horen en je zelfwaarde versterken. Ook het delen van je zorgen met iemand die je vertrouwt helpt je om dingen in perspectief te plaatsen en nieuwe oplossingen te vinden, waardoor de stress van de zorgen die je hebt kan oplossen.

7. Schrijf om je stress te managen

Het opschrijven van je gedachten en gevoelens kan je veel ruimte in je hoofd geven. Dagboekschrijven biedt een uitlaatklep voor het uiten van stressvolle gedachten en emoties. Reflecteren via schrijven kan je helpen om gevoelens te verwerken en om helderheid en rust in je gedachten te brengen. Een zogenaamd dankbaarheidsdagboek bijhouden, waarin je dagelijkse momenten van dankbaarheid noteert, kan ook een positieve mindset bevorderen en bijdragen aan stressvermindering.

8. Hobby’s en creatieve uitlaatkleppen

Je bezighouden met hobby’s of creatieve activiteiten kan een effectieve manier van stress management zijn. Activiteiten zoals schilderen, muziek maken, tuinieren of handwerken kunnen fungeren als een mentale ontsnapping en helpen om stressvolle gedachten op afstand te houden. Deze activiteiten kunnen zelfs een staat van flow bevorderen, waarbij je zo opgaat in de activiteit dat je alles om je heen vergeet, wat leidt tot ontspanning en voldoening.

9. Lach eens wat meer

Lachen is niet alleen een natuurlijke stressverlichter, maar het bevordert ook je algehele welzijn. Lachen verhoogt de zuurstoftoevoer, stimuleert je hart en longen en het activeert en ontspant bovendien je spieren. Lachen stimuleert ook de afgifte van endorfine, het gelukshormoon. Probeer tijd door te brengen met mensen die je aan het lachen maken, kijk naar komedies, of probeer lachyoga. De positieve effecten van lachen op je geestelijke gezondheid zijn aanzienlijk.

10. Professionele Hulp

Ik wil stress niet bagatelliseren. Soms kunnen de uitdagingen van het leven overweldigend zijn en kan professionele hulp nodig zijn om effectief met stress om te gaan. Bepaalde therapeuten – denk aan ACT-therapie of mindfulness – kunnen je strategieën aanleren om je stress te beheersen en onderliggende problemen aan te pakken. Bedenk dat het zoeken van professionele hulp een teken is van kracht, en niet van zwakte.

In de strijd tegen stress is het belangrijk om verschillende technieken te proberen en te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Deze methoden zijn niet alleen nuttig om je huidige stress te beheersen, maar ook om veerkracht op te bouwen voor toekomstige uitdagingen. Onthoud dat het managen van stress een continu proces is, een onderdeel van een gezonde levensstijl. Door deze strategieën regelmatig te oefenen kun je je stressniveau effectief managen en een meer ontspannen, gezonder en gelukkiger leven leiden.

Stress management cursus ‘Getting Stress Done’

Onze online stress management cursus leert je in 24 weken om stress te hanteren en te verminderen. Ontdek de online cursus ‘Getting Stress Done’ en bepaal of deze bij je past. Als je wilt kun je de eerste les zonder kosten uitproberen. Tip: Laat je werkgever betalen voor de cursus of maak gebruik van je opleidingsbudget.

Ontdek de cursus

Stress management in je organisatie

Denk je dat je hulp nodig hebt bij stress management of dat jouw organisatie hulp kan gebruiken bij het reduceren van stress en/of het vergroten van het werkgeluk in de organisatie? Ga dan rechtsreeks naar de website van onze partner NewDayPeople.

Naar NewDayPeople

Gerelateerde artikelen