Jonge vrouw zit ontspannen op een comfortabele stoel met laptop op schoot

Mindfulness – Hoe begin ik ermee?
  • Geplaatst: 30-01-2024
  • Door: harrie
  • Leestijd: 4 minuten

Hoe begin ik met mindfulness?

Begin met korte dagelijkse meditaties, waarbij je je richt op je ademhaling, lichaamssensaties of geluiden om je heen. Apps of geleide meditaties kunnen hierbij helpen.

Starten met mindfulness kan in het begin overweldigend lijken, maar met enkele eenvoudige stappen en consistentie kan het je dagelijks leven op een bijzondere manier verrijken.

Begin met het vergaren van basiskennis over mindfulness. Lees bijvoorbeeld over mindfulness. Er zijn tal van boeken en artikelen beschikbaar die inzicht geven in wat mindfulness is en hoe het werkt. Een aanrader is “Waar je ook gaat, daar ben je” van Jon Kabat-Zinn, een van de pioniers van de moderne mindfulness-beweging. Of luister naar lezingen of podcasts. Er zijn veel podcasts en lezingen beschikbaar die mindfulness bespreken en praktische tips geven.

Kies een vaste plek en tijd om met mindfulness te starten. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Dit hoeft niet per se een speciale meditatieruimte te zijn. Een comfortabele stoel of een rustig plekje in een kamer volstaat. Kies een tijdstip dat voor jou werkt. Voor sommigen is dit ‘s ochtends vroeg, voor anderen ‘s avonds laat. Het belangrijkste is om consistent te zijn.

Beginnen met mindfulness: 5 tips

  1.  Start met korte sessies. Begin met slechts 5 tot 10 minuten per dag. Naarmate je meer op je gemak raakt met de praktijk van mindfulness kun je de duur geleidelijk verlengen. Gebruik geleide meditaties. Er zijn tal van apps en online platforms (zoals Headspace, Calm of Insight Timer) die geleide meditaties aanbieden. Deze kunnen vooral nuttig zijn voor beginners.
  2. Focus op je ademhaling. Een van de eenvoudigste manieren om te beginnen is door je aandacht te richten op je ademhaling. Merk daarbij de sensatie op van de lucht die je neus of mond binnenkomt en uitgaat. En let ook op het rijzen en dalen van je borst of buik.
  3. Wees niet ontmoedigd als je geest druk is en blijft. Het is volkomen normaal dat je geest afdwaalt. Wanneer je merkt dat dit gebeurt, erken je je gedachten zonder oordeel en breng je je aandacht vriendelijk terug naar je ademhaling. Dus je merkt op dat je gedachten er zijn en probeert ze niet te verdrijven. In plaats daarvan breng je je aandacht eenvoudigweg terug naar je ademhaling.
  4. Integreer mindfulness in je dagelijkse activiteiten. Je kunt mindfulness beoefenen tijdens routine-activiteiten zoals douchen, tandenpoetsen, eten of wandelen. Het gaat erom volledig aanwezig te zijn in het moment en je bewust te zijn van je zintuiglijke ervaringen. Wat merk je op tijdens het wandelen?
  5. Sluit je aan bij een meditatiegroep. Het beoefenen van mindfulness in een groep kan ondersteunend zijn en je motivatie versterken. Er zijn vaak lokale groepen die regelmatig samenkomen

Volg een mindfulnesstraining

En dit is misschien wel de beste tip om met mindfulness te beginnen. Overweeg een mindfulnesstraining. MindfulnessFabriek geeft online mindfulnesstrainingen MBSR. Daarnaast geven we deze officiële training ook op locatie in enkele steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen. Je kunt hier de agenda bekijken.

Wees vooral geduldig en compassievol naar jezelf toe. Zoals bij elke nieuwe vaardigheid kan het tijd en oefening vergen om de voordelen van mindfulness volledig te realiseren. Wees vriendelijk voor jezelf en herinner jezelf eraan dat elke beoefening waardevol is, ongeacht hoe afgeleid of gefrustreerd je je misschien voelt.

Conclusie

Ten slotte, onthoud dat mindfulness niet gaat over het bereiken van een bepaalde staat of het stoppen van je gedachten. Het gaat erom een niet-oordelende houding te ontwikkelen ten opzichte van wat er in het huidige moment gebeurt. Met de tijd zul je waarschijnlijk merken dat je meer aanwezig bent in het moment. Kalmer. En meer in harmonie met jezelf en met je omgeving.

Gratis mindfulness adviesgesprek

Ervaar je stress, voel je je opgejaagd en/of wil je meer rust en ruimte ervaren? Dan is mindfulness wellicht een goede optie. Vraag om een adviesgesprek met mindfulnesstrainer Henriëtte Rutten van het Centrum voor Mindfulness Nederland en ontdek of mindfulness je kan helpen.

Gratis adviesgesprek

Gerelateerde artikelen