Jonge vrouw zit ontspannen op een comfortabele stoel met laptop op schoot

Mindfulness – hoe lang voor een resultaat?
  • Geplaatst: 16-12-2023
  • Door: harrie
  • Leestijd: 4 minuten

Mindfulness en meditatie, hoe lang moet ik mediteren voor resultaat?

Met mediteren is consistentie belangrijker dan duur. Doe het liefst elke dag wat aan mindfulness. Begin met 5-10 minuten per dag en bouw het geleidelijk op.

Om goed antwoord te geven op de vraag, hoe lang moet ik mediteren voor resultaat? is het belangrijk te definiëren wat je bedoelt met ‘resultaat’. Voor sommigen kan dit een gevoel van innerlijke rust zijn en voor anderen kan het betekenen minder reactief te zijn of om over een verbeterde concentratie te beschikken of om beter te slapen. Het resultaat van mindfulness is subjectief en varieert dus afhankelijk van je doelen en behoeften.

Factoren die van invloed zijn op het resultaat van mindfulness meditatie zijn individuele verschillen, de diepte van de beoefening en consistentie.

Individuele verschillen

Elk individu is uniek. Factoren zoals persoonlijkheid, levenservaringen en je huidige levenssituatie kunnen invloed hebben op hoe snel je resultaten ziet.

Diepte van je mindfulness-beoefening

Iemand die diep en volledig aanwezig is tijdens een 10-minuten durende meditatie kan meer voordelen ervaren dan iemand die oppervlakkig mediteert voor een uur.

Consistentie in mindfulness

Regelmatige beoefening, zelfs voor korte periodes, kan effectiever zijn dan sporadische langere mindfulness sessies. Consistentie helpt bij het verankeren van de vaardigheden en inzichten die je tijdens de meditatie opdoet.

Algemene Richtlijnen: begin klein, laat kwaliteit boven kwantiteit gaan en let op subtiele veranderingen.

Begin klein met mindfulness meditatie

Voor beginners kan zelfs 5-10 minuten van gerichte meditatie uitdagend zijn. Begin met wat haalbaar is en bouw van daaruit op.

Kwaliteit gaat boven kwantiteit

Het is beter om volledig aanwezig te zijn tijdens korte sessies dan afgeleid of ongemotiveerd te zijn tijdens langere.

Let op subtiele veranderingen

Verwacht niet meteen dramatische resultaten. Soms kunnen de voordelen van mindfulness subtiel zijn, zoals een licht verhoogd gevoel van welbevinden, een moment van pauze voordat je reageert of een diepere nachtrust.

Wat zegt het onderzoek naar mindfulness meditatie?

Diverse studies hebben aangetoond dat veranderingen in de hersenstructuur en hun functie, evenals verbeteringen in mentaal welzijn, al na acht weken van regelmatige mindfulness meditatie kunnen optreden. Dit is tevens de lengte van gestandaardiseerde mindfulness-cursussen zoals de Mindfulness MBSR training van MindfulnessFabriek.

Welke conclusie kunnen we trekken? Hoewel er geen vaststaande tijd is waarin iedereen resultaten zal zien, ervaren veel mensen enige vorm van positieve verandering na enkele weken van regelmatige beoefening. Het is belangrijk om geduldig en compassievol naar jezelf te zijn. Mindfulness gaat net zo veel over de reis als over de bestemming. Het belangrijkste is om de beoefening van mindfulness met een open hart en open mind te benaderen. Vrij van oordelen. En om je ervaring te observeren zoals die zich ontvouwt. Dat is de essentie van mindfulness.

Gratis mindfulness adviesgesprek

Ervaar je stress, voel je je opgejaagd en/of wil je meer rust en ruimte ervaren? Dan is mindfulness wellicht een goede optie. Vraag om een adviesgesprek met mindfulnesstrainer Henriëtte Rutten van het Centrum voor Mindfulness Nederland en ontdek of mindfulness je kan helpen.

Gratis adviesgesprek

Gerelateerde artikelen