Jonge vrouw zit ontspannen op een comfortabele stoel met laptop op schoot

Mindfulness – kan iedereen het doen?
  • Geplaatst: 14-01-2024
  • Door: harrie
  • Leestijd: 3 minuten

Kan iedereen mindfulness beoefenen?

Ja, iedereen kan mindfulness beoefenen. Hoewel de ervaring voor iedereen anders is, kan iedereen met oefening en geduld mindfulness leren.

Mindfulness heeft een universeel karakter. In essentie is mindfulness het vermogen om aanwezig te zijn in het huidige moment met een houding van niet-oordelen. Dit is een natuurlijke menselijke capaciteit en dit is niet beperkt tot een bepaalde groep mensen. Dus ook voor jou geldt dat mindfulness geschikt is voor je.

Iedereen kan dus profiteren van de voordelen van mindfulness. We lichten hieronder graag enkele bijzondere groepen uit.

Leeftijdsgroepen

Kinderen hebben een andere mindfulness-benadering nodig dan volwassenen. Er zijn programma’s ontwikkeld om kinderen te helpen mindfulness te beoefenen, wat hen kan helpen met concentratie, emotieregulatie en sociale vaardigheden.
Ook oudere volwassenen kunnen baat hebben bij mindfulness. Voornamelijk om goed om te gaan met de uitdagingen van het ouder worden, zoals gezondheidsproblemen, verlies of veranderende levensomstandigheden. Ouderen denken wellicht dat zij niet tot de doelgroep voor mindfulness behoren, maar dat is dus niet zo. Mindfulness is heel helpend op latere leeftijd.

Beroepsgroepen

Van atleten en kunstenaars tot managers en militair personeel, veel professionele groepen hebben mindfulness geïntegreerd in cursussen en trainingen om stress te verminderen, focus te verbeteren en prestaties te verhogen.

Gezondheidsproblemen

Mindfulness kan gunstig zijn voor mensen met verschillende gezondheidsproblemen, zoals chronische pijn, hartaandoeningen, of auto-immuunziekten om symptomen te beheersen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Tot slot delen we nog enkele overwegingen over mindfulness, want mindfulness heeft ook beperkingen.

Verkeerde verwachtingen van mindfulness

Mindfulness wordt soms gepresenteerd als een wondermiddel. Hoewel het veel voordelen heeft, is het geen oplossing voor alle problemen. Mindfulness is een hulpmiddel dat, wanneer correct toegepast, kan leiden tot verbeterd welzijn.

Geestelijke gezondheid en mindfulness

Hoewel mindfulness voordelen kan bieden aan mensen met milde tot matige angst of depressie, kan intensieve meditatie in sommige gevallen symptomen verergeren voor mensen met ernstige psychische aandoeningen, zoals schizofrenie of bipolaire stoornis. In dergelijke gevallen is het essentieel om onder begeleiding van een gekwalificeerde gezondheidsprofessional te werken.

Mindfulness en trauma

Voor mensen met een traumatische achtergrond kan meditatie soms onverwerkte herinneringen of emoties naar boven brengen. Het is daarom belangrijk om met zorg en onder begeleiding van een gecertificeerde mindfulness trainer te oefenen.

Dus ja, in principe kan iedereen mindfulness beoefenen. Echter, afhankelijk van je individuele omstandigheden en behoeften, kan de aanpak of het type beoefening variëren. Voor sommige mensen is het misschien het beste om in een ondersteunende, therapeutische setting te beginnen, terwijl anderen baat kunnen hebben bij een (online) mindfulnesstraining in groepsverband of zelfstudie. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen behoeften en om professioneel advies in te winnen om de beoefening op een veilige en ondersteunende manier te benaderen.

Gratis mindfulness adviesgesprek

Ervaar je stress, voel je je opgejaagd en/of wil je meer rust en ruimte ervaren? Dan is mindfulness wellicht een goede optie. Vraag om een adviesgesprek met mindfulnesstrainer Henriëtte Rutten van het Centrum voor Mindfulness Nederland en ontdek of mindfulness je kan helpen.

Gratis adviesgesprek

Gerelateerde artikelen