Jonge vrouw zit ontspannen op een comfortabele stoel met laptop op schoot

Mindfulness – mindful zijn, dus mediteren?
  • Geplaatst: 4-01-2024
  • Door: harrie
  • Leestijd: 4 minuten

Mindfulness en meditatie, moet ik mediteren om mindful te zijn?

Hoewel meditatie een veelgebruikte methode is om mindfulness te beoefenen (formele beoefening), kan je ook mindful zijn tijdens alledaagse activiteiten zoals eten, lopen of luisteren (informele beoefening).

Meditatie

Meditatie is een verzamelnaam voor een verscheidenheid aan technieken en praktijken die zijn ontworpen om je geest te concentreren, je aandacht te trainen of een bepaalde staat van bewustzijn te bereiken.

Mindfulness

Mindfulness is een vorm van meditatie die zich richt op het cultiveren van een bewuste aandacht voor het huidige moment, zonder oordeel. Moet je mediteren om mindful te zijn?

Meditatie kan een handige ‘tool’ zijn voor mindfulness

Mindfulness meditatie is een gestructureerde manier om mindfulness te beoefenen en te cultiveren. Door regelmatig te mediteren kun je je capaciteit trainen om meer aanwezig en meer bewust te zijn in je dagelijkse leven. Voor veel mensen is meditatie een waardevol hulpmiddel om de principes van mindfulness te begrijpen en te verdiepen.

Hoewel meditatie een effectieve manier is om mindfulness te ontwikkelen, is het niet de enige manier. Mindfulness kan worden geïntegreerd in dagelijkse activiteiten zoals wandelen, eten, luisteren en zelfs ademen. Het belangrijkste aspect van mindfulness is bewuste aandacht voor het huidige moment, en dit kan op elk moment en op elke plaats worden beoefend. En dat kan dus heel goed buiten meditatie om.

Er zijn wel voordelen verbonden aan ‘formele’ oefening of meditatie

Regelmatig mediteren kan helpen om je geest te trainen, net zoals fysieke oefening je lichaam traint. Het kan bijdragen aan een grotere mentale helderheid, focus en emotionele regulatie. Meditatie kan ook dienen als een ‘laboratorium’ waar je kunt observeren hoe je geest werkt, waardoor je meer inzicht krijgt in je gedachten, emoties en reactiepatronen.

Informele beoefening van mindfulness is ook van grote waarde

Door mindfulness in het dagelijks leven te beoefenen ervaar je voordelen, zoals een verhoogd bewustzijn, verminderde automatische reacties en een dieper gevoel van verbondenheid met het huidige moment. Informele mindfulness beoefening kan toegankelijker zijn voor mensen die zich geïntimideerd voelen door het idee van mediteren.

Samengevat kunnen we stellen dat meditatie een krachtig hulpmiddel kan zijn om mindfulness te ontwikkelen. Meditatie is echter niet strikt noodzakelijk om mindful te zijn. Mindfulness gaat over het cultiveren van een bepaalde kwaliteit van aandacht in het dagelijks leven, en dit kan zowel binnen als buiten meditatiesessies om worden bereikt. Als mindfulness nieuw voor je is kan een begin maken met meditatie wel een nuttige structuur en richting bieden. Echter, de essentie van mindfulness is het vermogen om volledig aanwezig te zijn, en dit kan op elk moment van de dag worden gepraktiseerd.

Gratis mindfulness adviesgesprek

Ervaar je stress, voel je je opgejaagd en/of wil je meer rust en ruimte ervaren? Dan is mindfulness wellicht een goede optie. Vraag om een adviesgesprek met mindfulnesstrainer Henriëtte Rutten van het Centrum voor Mindfulness Nederland en ontdek of mindfulness je kan helpen.

Gratis adviesgesprek

Gerelateerde artikelen