Een jonge man rijdt op een scooter met een jonge vrouw achterop

Relatietherapie – Hoe bereid je je voor?
  • Geplaatst: 7-12-2023
  • Door: harrie
  • Leestijd: 3 minuten

Hoe bereid je je voor op de eerste sessie relatietherapie?

De eerste sessie relatietherapie vereist enige mentale en emotionele voorbereiding.

Voordat je de sessie ingaat is het goed om op jezelf te reflecteren. Neem de tijd om na te denken over jouw positie binnen je relatie en wat je wilt bereiken met relatietherapie. Hoewel de antwoorden op deze vragen niet meteen duidelijk hoeven te zijn, helpen ze je toch om te focussen op de kernproblemen die je in de relatietherapie wilt bespreken. Dit helpt niet alleen jou, maar ook je partner om beter te begrijpen wat jullie nodig hebben.

Realistische verwachtingen over relatietherapie

Het is ook belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over relatietherapie. Begrijp dat het relatietherapie-proces tijd, inzet en geduld van jullie vereist en dat het niet altijd direct tot een totale omslag in je relatie zal leiden. Er zullen ups en downs zijn, momenten van inzicht en frustratie, en dit maakt allemaal deel uit van het therapeutische proces. Verder is eerlijkheid van groot belang in relatietherapie. De therapieruimte is een veilige plek voor openheid en eerlijkheid, waar onuitgesproken gedachten en gevoelens naar voren kunnen worden gebracht.

Neem tijdens relatietherapie je verantwoordelijkheid

Neem tijdens de therapie verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en je bijdrage aan jullie relatie. Probeer je partner niet van alles de schuld te geven. Houd dat in gedachten voordat je de praktijk van de relatietherapeut binnenstapt. Een perfecte voorbereiding bestaat niet. Help jezelf (en elkaar) eraan je te herinneren dat je kwetsbaar en onzeker mag zijn. Dit zijn juist de aspecten die je in therapie wilt verkennen en versterken. Succes!

Gratis relatietherapie adviesgesprek

Ervaar je problemen in je relatie en/of wil je je relatie verbeteren? Dan is relatietherapie wellicht een goede optie. Vraag om een adviesgesprek met relatietherapeut Mariëtte Huibrechtse van RelatietherapieWijzer en ontdek of relatietherapie jullie kan helpen.

Gratis adviesgesprek

 

Gerelateerde artikelen