Een jonge man rijdt op een scooter met een jonge vrouw achterop

Relatietherapie – Hoe verschilt IBCT van EFT?
  • Geplaatst: 6-01-2024
  • Door: harrie
  • Leestijd: 3 minuten

Wat is het verschil tussen IBCT en EFT relatietherapie?

IBCT en EFT relatietherapie zijn beide gericht op het verbeteren van relaties, maar verschillen in hun benadering en focus.

IBCT is een integratieve benadering die elementen combineert uit gedragstherapie, emotion-focused therapie en Acceptance & Commitment Therapy (ACT). Deze methode richt zich op zowel acceptatie als verandering in gedrag en interactiepatronen. IBCT legt de nadruk op het verbeteren van communicatie, het aanleren van vaardigheden voor conflicthantering en het verminderen van negatieve interactiepatronen.

EFT relatietherapie is gebaseerd op de hechtingstheorie

EFT daarentegen is gebaseerd op hechtingstheorie en richt zich vooral op het bevorderen van emotionele verbondenheid en hechting tussen partners. EFT focust op het begrijpen en transformeren van emotionele dynamieken binnen de relatie en richt zich op het herstructureren van interactiepatronen die de emotionele verbondenheid verstoren. Hierbij worden technieken gebruikt zoals emotiegerichte interventies en experientiële oefeningen om emotionele veiligheid en verbondenheid te verhogen.

IBCT relatietherapie: diverse benaderingen en theorieën

Wat betreft het theoretische kader haalt IBCT uit diverse therapeutische benaderingen en theorieën, terwijl EFT sterk geworteld is in de hechtingstheorie. IBCT gebruikt technieken als gedragsexperimenten en communicatietraining, terwijl EFT zich richt op emotiegerichte interventies. Ook de aanpak van individuele problemen verschilt: IBCT heeft een sterkere nadruk op individueel functioneren en EFT concentreert zich meer op hechtingsbehoeften en hoe deze de relatie beïnvloeden. De keuze tussen IBCT en EFT hangt af van specifieke behoeften, voorkeuren en doelen van het paar, evenals de expertise van de beschikbare therapeut.

Gratis relatietherapie adviesgesprek

Ervaar je problemen in je relatie en/of wil je je relatie verbeteren? Dan is relatietherapie wellicht een goede optie. Vraag om een adviesgesprek met relatietherapeut Mariëtte Huibrechtse van RelatietherapieWijzer en ontdek of relatietherapie jullie kan helpen.

Gratis adviesgesprek

Gerelateerde artikelen