Een jonge man rijdt op een scooter met een jonge vrouw achterop

Relatietherapie – Wat is IBCT relatietherapie?
  • Geplaatst: 4-01-2024
  • Door: harrie
  • Leestijd: 3 minuten

Wat is IBCT relatietherapie?

IBCT is een vorm van relatietherapie die zich richt op het verbeteren van emotionele verbondenheid en het verminderen van conflicten in relaties.

Deze integratieve benadering combineert elementen uit gedragstherapie, emotion-focused therapie en Acceptance & Commitment Therapy (ACT). Het unieke aan IBCT is dat het zowel acceptatie van je partner met al zijn of haar verschillen en tekortkomingen benadrukt, als het stimuleren van positieve verandering in gedrag en interactiepatronen.

IBCT relatietherapie gaat over acceptatie én verandering

De essentie van IBCT draait om twee hoofdconcepten: acceptatie en verandering. Acceptatie in IBCT betekent het waarderen en accepteren van elkaars individualiteit en het leren omgaan met de frustraties die voortvloeien uit relatieconflicten. Tegelijkertijd stimuleert IBCT positieve verandering door nieuwe communicatievaardigheden en strategieën te ontwikkelen voor effectievere conflictoplossing en het versterken van de emotionele verbondenheid. Mindfulness speelt ook een belangrijke rol in IBCT, waarbij jullie worden aangemoedigd om bewuster te zijn van je eigen en elkaars gedachten, gevoelens en gedragingen.

Met IBCT betere communicatie en emotionele verbondenheid

IBCT maakt gebruik van diverse therapeutische technieken gericht op empathie, het herkennen en veranderen van negatieve interactiepatronen, het bevorderen van constructieve communicatie en het aanleren van vaardigheden om conflicten te hanteren. Het doel van IBCT is het creëren van een relatie waarin jullie je begrepen en emotioneel ondersteund voelen, en waarin jullie constructief met elkaar kunnen omgaan. Dit leidt tot betere communicatie, diepere emotionele verbondenheid en grotere tevredenheid in je relatie.

Gratis relatietherapie adviesgesprek

Ervaar je problemen in je relatie en/of wil je je relatie verbeteren? Dan is relatietherapie wellicht een goede optie. Vraag om een adviesgesprek met relatietherapeut Mariëtte Huibrechtse van RelatietherapieWijzer en ontdek of relatietherapie jullie kan helpen.

Gratis adviesgesprek

Gerelateerde artikelen