Een jonge man rijdt op een scooter met een jonge vrouw achterop

Relatietherapie – Welke vormen zijn er?
  • Geplaatst: 3-01-2024
  • Door: harrie
  • Leestijd: 3 minuten

Welke vormen van relatietherapie zijn er?

De twee meest prominente vormen van relatietherapie zijn IBCT (Integrative Behavioral Couple Therapy) en EFT (Emotionally Focused Therapy).

IBCT wordt vaak aanbevolen vanwege zijn brede inzetbaarheid en combineert elementen uit gedragstherapie, emotion-focused therapie en Acceptance & Commitment Therapy (ACT). Deze methode focust zowel op acceptatie als verandering in gedrag en interactiepatronen tussen partners. EFT daarentegen concentreert zich meer op het bevorderen van emotionele verbondenheid en hechting tussen partners, door negatieve interactiepatronen te begrijpen en te transformeren naar veilige, positieve interacties.

Andere benaderingen van relatietherapie

Naast IBCT en EFT zijn er nog enkele andere benaderingen binnen relatietherapie. Zoals de Gottman Method Couples Therapy, die destructieve interactiepatronen in kaart brengt, Imago Relationship Therapy, die focust op onbewuste patronen en behoeften die partners naar elkaar toe trekken, Solution-Focused Brief Therapy (SFBT) gericht op het realiseren van een gewenste toekomst, en Narrative Therapy, die zich bezighoudt met de verhalen en overtuigingen die stellen hebben over zichzelf en hun relatie.

De keuze voor een bepaalde vorm van relatietherapie

De keuze voor een specifieke benadering in relatietherapie hangt af van jullie individuele behoeften, doelen en waarden. Elke methode heeft zijn eigen unieke theoretische basis, principes en technieken. Een ervaren relatietherapeut kan begeleiding bieden bij het selecteren van de meest geschikte benadering voor een specifieke situatie om ervoor te zorgen dat de relatietherapie voor jullie zo effectief mogelijk is.

Gratis relatietherapie adviesgesprek

Ervaar je problemen in je relatie en/of wil je je relatie verbeteren? Dan is relatietherapie wellicht een goede optie. Vraag om een adviesgesprek met relatietherapeut Mariëtte Huibrechtse van RelatietherapieWijzer en ontdek of relatietherapie jullie kan helpen.

Gratis adviesgesprek

Gerelateerde artikelen