Jonge vrouw zit op een stapel boeken en schrijft op een laptop computer

Stoïcijnse levenswijze – Liefde
  • Geplaatst: 17-01-2024
  • Door: harrie
  • Leestijd: 1 minuut

De stoïcijnse levenswijze – Wat zeggen stoïcijnen over liefde en relaties?

Stoïcijnen benadrukken het belang van harmonie, wederzijds respect en het koesteren van diepe, betekenisvolle relaties. Liefde zou moeten berusten op het goede in een liefdesrelatie.

Het stoïcisme leert je bijvoorbeeld dat ware liefde niet bezitterig of afhankelijk is. De stoïcijnen benadrukken zelfbeheersing en emotionele onafhankelijkheid in een liefdesrelatie, waardoor je liefde kan ervaren zonder dat je door passie overweldigd raakt. Liefde zou niet moeten leiden tot onredelijke emoties of handelingen die iemands innerlijke rust verstoren.

Het stoïcisme moedigt daarnaast empathie en begrip voor elkaar aan, waarbij je rekening houdt met het perspectief en de behoeften van je partner. Mede hierdoor ontstaat een gezonde dynamiek in je relatie waarin jij en je partner samen kunnen groeien en elkaar ondersteunen.

Een stoïcijnse kijk op liefde en romantiek draait kortom om een intense, intieme en respectvolle relatie, waarin emotionele wijsheid en zelfbeheersing centraal staan.

Het stoïcisme leert je om een beter mens te zijn. Ben je geïnteresseerd in de stoïcijnse levenswijze? Ontdek de online LeefstijlBeter cursus: Stoïcijnse levenskunst, creëer een stoïcijnse mindset.

Ontdek de cursus

Gerelateerde artikelen