Stoïcijnse levenswijze – Tijd
  • Geplaatst: 17-12-2023
  • Door: harrie
  • Leestijd: 1 minuut

De stoïcijnse levenswijze – Een stoïcijnse manier om geweldige momenten te waarderen

Seneca, een van de stoïcijnen uit de klassieke oudheid, benadrukte honderden jaren geleden al de waarde van tijd als ons meest kostbare bezit. Denk daar eens over na. Ik heb zelf de tijd nooit zoveel waarde toegekend, maar naarmate ik ouder werd (en nu tegen de zestig loop) word ik me steeds meer bewust van deze waarheid. Tijd is tijd van leven en dus van levensbelang. Stel je eens voor dat je tijd op zou zijn.

In een wereld, in onze huidige tijd waarin je constant wordt afgeleid, is het beheren van je tijd essentieel. Elke seconde die voorbijgaat is een onherroepelijk verlies van iets. Je kunt immers onmogelijk tijd kopen of terugwinnen. Daarom is het cruciaal, echt cruciaal, om bewust te kiezen hoe je elk moment kunt besteden. Waardering voor tijd betekent dat je prioriteit geeft aan wat echt belangrijk voor je is. En dat kan gaan om zelfontwikkeling, het benadrukken van relaties of het nastreven van betekenisvolle doelen. Door je tijd wijs en zinvol te gebruiken eer je het leven dat je is gegeven. Zo bouw je eenvoudig aan een rijk en vervuld leven.

Het stoïcisme leert je om een beter mens te zijn. Ben je geïnteresseerd in de stoïcijnse levenswijze? Ontdek de online LeefstijlBeter cursus: Stoïcijnse levenskunst, creëer een stoïcijnse mindset.

Ontdek de cursus

Gerelateerde artikelen