Stoïcijnse wijsheid: ken jezelf én handel als jezelf
  • Geplaatst: 1-02-2024
  • Door: harrie
  • Leestijd: 4 minuten

Zelfbeheersing en veerkracht voor innerlijke rust

Het stoïcisme benadrukt de ontwikkeling van zelfbeheersing en veerkracht als middel om innerlijke rust te bereiken. Volgens het stoïcisme is het belangrijk om jezelf te kennen, maar het is misschien nog wel belangrijker om te handelen in overeenstemming met wie of wat jij bent.

Zelfkennis is je basis zeggen de stoïcijnen

Je zou kunnen zeggen dat zelfkennis de basis is van het stoïcisme. En daarmee bedoelen we het begrijpen van je eigen gedachten en emoties, en het herkennen van je reacties. Met introspectie kun je jezelf (je ware aard) ontdekken en je persoonlijke waarden definiëren. Het stoïcisme moedigt je aan om een proces van constante zelfreflectie en zelfevaluatie in gang te zetten. Maar zelfkennis is één, wat je ermee doet is minstens net zo belangrijk.

Handelen is minstens zo belangrijk

Volgens de stoïcijnen komen echte wijsheid en innerlijke rust niet alleen voort uit zelfkennis, maar ook uit het vermogen om op deze kennis te handelen. Het gat er dus om dat je keuzes maakt die in lijn zijn met je fundamentele waarden en principes. Het is niet voldoende om jezelf en je emoties te begrijpen; het gaat er dus ook om goede beslissingen te nemen die reflecteren wie je bent en waar je voor staat.

Stoïcijnse deugden

Dit aspect van het stoïcisme gaat over het ontwikkelen van zogenaamde deugden, zoals moed, rechtvaardigheid, matigheid en wijsheid. Deze deugden zijn niet alleen maar morele kwaliteiten, maar ook praktische hulpmiddelen die je leiden in het maken van de juiste keuzes. Wanneer je geconfronteerd wordt met uitdagingen of moeilijke beslissingen, bieden deze deugden een kader om te bepalen wat goed is om te doen.

Interactie tussen zelfkennis en deugdzaam handelen

De interactie tussen zelfkennis en deugdzaam handelen is waar het om draait in het stoïcisme. Zonder zelfkennis kun je de verkeerde doelen nastreven of handelen tegen je ‘ware natuur’ in. Zonder deugdzaam handelen kan zelfkennis leiden tot zelfgenoegzaamheid en inactiviteit. Het stoïcisme moedigt je aan om beide te cultiveren: een diep begrip van jezelf en de moed om te handelen in overeenstemming met dat begrip.

Een stoïcijns leven leiden

In onze hedendaagse, hectische wereld kan het stoïcisme een bron van kracht en stabiliteit zijn. Het stoïcisme zegt je dat – ongeacht de externe omstandigheden – je altijd en overal controle hebt over je eigen reacties en beslissingen. Door zelfkennis en deugdzaam handelen te combineren kun je een leven leiden dat niet alleen rustig en evenwichtig is, maar ook nog eens betekenisvol.

Het stoïcisme leert je om een beter mens te zijn. Ben je geïnteresseerd in de stoïcijnse levenswijze? Ontdek de online LeefstijlBeter cursus: Stoïcijnse levenskunst, creëer een stoïcijnse mindset.

Ontdek de cursus

Gerelateerde artikelen