Stoïcijns leven 2. Wat zou een stoïcijn doen als hij zijn baan zou verliezen?

Stel hier jouw vraag

Wat zou een stoïcijn doen als hij zijn baan zou verliezen?

Het verliezen van je baan is een van de meest stressvolle gebeurtenissen die je kunt meemaken. Het kan je gevoel van zekerheid en eigenwaarde aantasten. Een stoïcijnse benadering kan je helpen om deze moeilijke situatie met kalmte en veerkracht te benaderen.

Een stoïcijn zou het verlies van zijn baan beantwoorden met kalmte en rationaliteit. Hij zou zich focussen op wat binnen zijn controle ligt en (proberen te) accepteren van wat buiten zijn controle valt. De stappen die een stoïcijn zou kunnen overwegen staan hieronder.

Acceptatie van de realiteit

Een stoïcijn zou de situatie accepteren zoals die is zonder zichzelf te verliezen in negatieve emoties zoals woede of wanhoop. Het gaat de stoicijn erom de realiteit onder ogen te zien zonder er direct een waardeoordeel aan te verbinden.

Focus op controle

Een stoïcijn zou zich richten op wat hij kan controleren – zijn gedachten, gevoelens en acties – in plaats van zich zorgen te maken over wat buiten zijn controle ligt, zoals het besluit van de werkgever.

Reflectie en evaluatie

Een stoïcijn zou de situatie gebruiken als een kans voor zelfreflectie. Hij zou nadenken over zijn vaardigheden, prestaties en hoe hij zich kan verbeteren voor toekomstige kansen.

Oefening in de deugden

De stoïcijn zou proberen kalm en moedig te blijven, en zich richten op de (kardinale) deugden van wijsheid, rechtvaardigheid, moed en zelfbeheersing. Dit betekent dat hij niet opgeeft, maar proactief op zoek gaat naar nieuwe mogelijkheden.

Actie ondernemen

Praktisch en rationeel handelen zou een volgende stap kunnen zijn. Zoals het updaten van zijn cv, netwerken, solliciteren naar nieuwe banen en eventueel bijscholing of omscholing als dat nodig is.

Levenshouding

Een stoïcijn zou proberen de situatie te zien als een uitdaging die hem kan helpen groeien en sterker te maken. Hij zou zich richten op het grotere plaatje en proberen optimistisch te blijven over de toekomst.

Kortom, een stoïcijn zou reageren op het verliezen van zijn baan door kalm te blijven en het overzicht te behouden. De stoïcijn zal zich te richten op wat hij kan controleren. Hij zal reflecteren op zichzelf en de kardinale deugden beoefenen. Uiteindelijk zal de stoïcijn doen wat we allemaal (uiteindelijk) doen: proactief handelen om nieuwe kansen te vinden.

Harrie Kolsteeg
Psycholoog en stoïcisme deskundige

Terug naar het overzicht

Leef als een stoïcijn met onze online cursus stoïcisme ‘Creëer een stoïcijnse mindset’

Leef een leven van innerlijke rust, overzicht, ontspanning en betekenis. Een stoïcijns leven. Op onze website vind je de antwoorden op vragen van onze bezoekers over stoïcijns leven. Hoe zou een stoïcijn dit (of dat) doen? Wil je leren te leven als een hedendaagse stoïcijn? Probeer dan onze online cursus stoïcisme ‘Creëer een stoïcijnse mindset’.

Naar de cursus

Wat zou een stoïcijn doen?

Wil je advies van de stoïcijnen? Ben je benieuwd wat een stoïcijn zou doen als hij of zij in jouw schoenen zou staan? Stel je vraag via dit formulier.

Harrie Kolsteeg
Stoïcisme deskundige

"*" geeft vereiste velden aan