Stoïcijns leven: Wat zou een stoïcijn doen?

Krijg een 'stoïcijns' antwoord op al je vragen

Stel je vraag

Stoïcijns leven: ‘Wat zou een stoïcijn doen in mijn situatie?’

De stoïcijn Epictetus benadrukt dat geluk schuilt in het hebben van een innerlijk kompas. Mocht deze tekort schieten dan kun je je eventueel voorstellen wat een stoïcijn in jouw plaats zou doen in een bepaalde situatie. Volgens Epictetus is dit een manier om je eigen wijsheid te ontwikkelen.

Op basis van deze pragmatische aanwijzing van Epictetus wil LeefstijlBeter je graag helpen een gelukkiger leven te leiden door aan te geven wat een stoïcijn zou doen in jouw specifieke situatie. Heb je een probleem of dilemma. Zit je in een moeilijke situatie en weet je niet wat je moet doen? Stel je vraag en wij geven een passend antwoord, gebaseerd op het stoïcisme. Hieronder vind je antwoorden op de vragen die ons eerder zijn gesteld.

Stel je vraag

Stoïcijns leven: cursus ‘Creëer een stoïcijnse mindset’

Je kunt hier je vragen stellen, maar je kunt ook een online cursus stoïcisme volgen via LeefstijlBeter. Gewoon via je smartphone, tablet of computer. Wil je leven als een stoïcijn? Dan raden we je aan onze cursus over stoïcisme ‘Creëer een stoïcijnse mindset’, te volgen. Je kunt de online cursus stoïcisme gratis uitproberen.

Naar de cursus

Stoïcijns leven: bekijk hieronder het antwoord op vragen van onze bezoekers

LeefstijlBeter krijgt regelmatig vragen over hoe een goed en gelukkig leven te leiden. Een leven van innerlijke rust, overzicht, ontspanning en betekenis. Een stoïcijns leven dus. Hieronder vind je het antwoord op vragen van onze bezoekers over stoïcijns leven. Bij elk antwoord staat een link naar een uitgebreider artikel. De kernvraag is: ‘Wat zou een stoïcijn in mijn geval doen?’ Lees ook de artikelen voor een dieper inzicht in een stoïcijns leven. Wil je zelf een vraag stellen aan LeefstijlBeter over stoïcisme? Ga dan naar het formulier onderaan de pagina.

Naar het formulier

Stoïcijns leven 2. Wat zou een stoïcijn doen als hij zijn baan zou verliezen?

Het verliezen van je baan is een van de meest stressvolle gebeurtenissen die je kunt meemaken. Het kan je gevoel van zekerheid en eigenwaarde aantasten. Een stoïcijnse benadering kan je helpen om deze moeilijke situatie met kalmte en veerkracht te benaderen.

Een stoïcijn zou het verlies van zijn baan beantwoorden met kalmte en rationaliteit. Hij zou zich focussen op wat binnen zijn controle ligt en (proberen te) accepteren van wat buiten zijn controle valt. De stappen die een stoïcijn zou kunnen overwegen staan hieronder.

 

Stoïcijns leven 1. Wat zou een stoïcijn doen als hij in een ruzie met een familielid belandt?

Wanneer je in een ruzie met een familielid belandt, is het gemakkelijk om meegezogen te worden door emoties. Woede, frustratie en gekwetstheid kunnen de overhand nemen en leiden tot uitspraken en handelingen waar je later misschien spijt van hebt. Door stoïcijns gedrag kun je anders omgaan met deze situatie. Kies bewust voor reflectie en zelfbeheersing.

Door te reflecteren, je emoties te beheersen, empathie te tonen, helder en respectvol te communiceren en te zoeken naar gezamenlijke oplossingen, kun je als een hedendaagse stoïcijn omgaan met een ruzie met een familielid. Het vraagt wel oefening en zelfdiscipline van je om tot dit stoïcijnse gedrag te komen, maar de beloning die je ervoor krijgt is het meer dan waard. Verdieping in je familierelaties en meer innerlijke rust.

Naar het artikel

 

Stel hier je vraag: wat zou een stoïcijn doen in mijn geval?

Wil je advies van de stoïcijnen? Ben je benieuwd wat een stoïcijn zou doen als hij in jouw schoenen zou staan? Stel je vraag via dit formulier.

Harrie Kolsteeg
Stoïcisme deskundige

"*" geeft vereiste velden aan